Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

04. 10. 2020. 14:48   >>  14:48

DŽONSON PORUČIO

Britanija može dobro da živi i bez dogovora sa EU

Britanski premijer Boris Džonson ocijenio je danas da bi Velika Britanija mogla "vrlo dobro da živi" i bez sporazuma sa EU ukoliko njeni trgovinski post-Bregzit pregovori ne dovedu do sporazuma prije kraja prelaznog perioda.

Britanija je zvanično napustila EU 31. januara, ali i dalje primjenjuje evropske propise do 31. decembra, u kom vremenu treba da se usaglasi sporazum o budućim trgovinskim odnosima sa evropskom dvadesetsedmoricom. Ukoliko ne bude dogovora do tog datuma počinju da se primjenjuju propisi Svjetske trgovinske organizhacije (STO) i njene visoke carine, sa mogućim teškim posljedicima za britansku privredu već oslabljenu zbog posljedica pandemije korona virusa.

"Ne želim posebno da završimo sa trgovinskim odnosima kao sa Australijom ili zasnovanim na propisima STO, ali mi možemo vrlo dobro da živimo sa tim", ocijenio je danas Džonson u razgovoru za Bi-Bi-Si (BBC).

"Mislim da možemo snažno da uspijemo u tim okolnostima", dodao je on.

On je ovo izjavio iako se sinoć u razgovoru sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen saglasio da pregovori Londona i Brisela, koji su u blokadi poslije devete runde, treba da se intenziviraju.

Džonson je dao rok da bi na sljedećem evropskom samitu 15. oktobra trebalo da se dođe do sporazuma koji bi mogao da se sprovede do kraja godine, dok Evropljani daju do kraja mjeseca vrijeme za postizanje dogovora.

Britanski premijer ocjenjuje da je još moguće da dvije strane postignu kompromis, ali je i istakao da ostaju "razni problemi da se riješe".

"EU treba da razumije da smo potpuno ozbiljni o potrebi da kontrolišemo svoje zakone i propise", rekao je Džonson. On je bio čvrst o suverenitetu nad britanskim ribarskim zonama, što je kamen spoticanja u pregovorima.

Datum nastavka pregovora je i dalje neodređen, britanski pregovarač Dejvid Frost je juče na Tviteru samo napisao da će se nastaviti "što je prije moguće iduće nedjelje".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније