Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta ]

06. 10. 2020. 10:52 >> 10:52

SKANDAL U VATIKANU

"Krađa i podmićivanje svjedoka"

Dok papa Franjo pokušava da vjernicima pošalje poruku o bratskoj ljubavi, smijenjeni uticajni kardinal Đovani Anđelo Beču optužen je da je ukrao stotine hiljade eura iz vatikanskih fondova da potkupi svjedoke, kako bi osigurao da drugi kardinal, koji je pokušao da razotkrije njegove navodne mutne poslove, bude osuđen za seksualno zlostavljanje, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.


Kardinal Beču (72) optužen je da je ukrao 700.000 eura iz vatikanskih fondova da potkupi svjedoke u Australiji da negativno svjedoče protiv njegovog rivala kardinala Džordža Pela (George Pell) da bi osigurao da bude osuđen za seksualno zlostavljanje, piše Tajms (The Times) pozivajući se na italijanske medije.

Kardinal Pel (79) prije povratka u Australiju 2017, gdje je osuđen za zlostavljanje dječaka iz hora u Melburnu 90-ih godina, a potom oslobođen u žalbenom postupku, bio je ministar finansija u Vatikanu, gdje se, kako ukazuje londonski list, njegovim pokušajima da očisti mutno upravljanjem novcem protivio kardinal Beču.

Citirajući procurjele dokumente, italijanski listovi Republika i Korijera dela sera izvijestili su tokom vikenda da istražitelji u Vatikanu sumnjaju da je kardinal Beču želio da tim novcem definitivno omete Pelov program transparentnosti koji je, ističe Tajms, zaprijetio da objelodani Bečovo navodno korumpirano upravljen novcem Vatikana.

Kardinal Beču je prije nego što ga je papa Franja postavio da vodi odjeljenje za proglašenje svetaca, između 2011. i 2018. kao zamjenik državnog sekretara Vatikana imao uticajnu ulogu u distribuiranju i investiranju miliona eura donacija katolika.

Skandal je bacio sjenku na objavu ključnog dokumenta Vatikana s pozivom za brižljivije društvo i odbacivanja zala rata, ocjenjuje Tajms i ističe da je papa Franjo nastojao da usmjeri Vatikan ka svojoj osnovnoj poruci miroljubive solidarnosti 3. oktobra, objavljivanjem dokumenta "Sva braća", koji traži od svijeta da ponovo otkrije osjećaj milosrđa dok se bori s pandemijom COVID-19.

Advokat kardinala Pela tražio je međunarodnu istragu o tvrdnjama da je plaćan mito da bi se uticalo na sudski slučaj o seksualnom zlostavljanju, dok je kardinal Baču negirao da se miješao u suđenje kardinalu iz Australije, prenosi Gardijan.

Dvojica kardinala su u sukobu zbog Pelovih napora da reformiše upravljanje finansijama Vatikana, ukazuje Gardijan. Pel je, kada je 2014. postavljen da nadzire finansije Vatikana, priznao da je otkriveno da su "stotine miliona eura" sklonjene s računa Vatikana.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније