Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr ]

07. 10. 2020. 09:13   >>  09:13

TEŠKE OPTUŽBE

Navalni nazvao bivšeg njemačkog kancelara Putinovim potrčkom

Ruski disident Aleksej Navaljni optužio je bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Šredera za zaštitu ubica i primanje novca od ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Gerharda Šredera plaća Putin", rekao je Navaljni u intervjuu njemačkom listu Bild u broju od srijede.

Navaljni se oporavlja u Njemačkoj nakon što je otrovan nervnim otrovom novičokom u Sibiru u avgustu. Optužio je Putina da je naredio taj napad na njega, ali ruska vlada poriče bilo kakvu umiješanost.

U svom podkastu prošle sedmice, Šreder, koji ima mnogo veza s Rusijom, rekao je da nema "tvrdih činjenica" u vezi s napadom, uprkos tome što su njemački naučnici utvrdili da je Navaljni otrovan novičokom koji su razvili Sovjeti.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) takođe je u utorak objavila da su u uzorcima krvi Alekseja Navaljnog pronađeni tragovi zabranjenog novičoka.

OPCW je u saopštenju naveo da su markeri u njegovoj krvi i urinu imali slična strukturna obilježja kao i otrovne hemikalije koje pripadaju grupi novičoka.

Ti nalazi potvrđuju rezultate koje je objavila Njemačka gdje je Navaljni liječen nakon što mu je pozlilo na letu u Sibiru 20. avgusta.

"Šreder je još uvijek bivši kancelar jedne od najmoćnijih zemalja u Evropi. Sada je Putinov potrčko, štiti ubice", rekao je Navaljni.

Rekao je da uopšte ne sumnja da je Šreder primao tajni novac od Putina.

Tokom mandata (1998-2005.), socijaldemokrata Šreder usko je sarađivao s Putinom i dalje je s njim u prijateljskim odnosima, piše dpa.

Nakon što je napustio politiku, preuzeo je vodeće uloge u ruskom energetskom biznisu, pa tako trenutno vodi projekt Sjeverni tok 2 u kojem je ruski Gazprom jedini akcionar. Ujedno je i na čelu odbora državne energetske kompanije Rosnjeft.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније