Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

10. 10. 2020. 22:15   >>  22:18 3

IZBORI U SAD

Greta Tunberg pozvala Amerikance da glasaju za Bajdena

Švedska aktivistkinja za klimu Greta Tunberg pozvala je danas Amerikance da glasaju za kandidata opozicione, Demokratske stranke Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima 3. novembra.

"Nikada se nijesam angažovala u zauzimanju neke strane u politici. Međutim, naredni američki izbori su iznad tog pitanja", navela je Greta Tunberg (17) na Tviteru.

"U konteksu stavova o klimi to je daleko od dovoljnog, a mnogi od vas naravno brane i druge kandidate. Ali na kraju, znate već... Samo se organizujte i uradite da svi glasaju za Bajdena", napisala je mlada Šveđanka.

Američki predsjednik, republikanac Donald Tramp, redovno iznosi skeptične stavove o klimi, a polovinom septembra u jeku šumskih požara u Kaliforniji rekao je da će se klima "na kraju ohladiti" sama od sebe, te ga je Bajden nazvao "piromanom".

Tramp se često rugao Greti Tunberg za koju je decembra 2019, kada je proglašena za "ličnost godine" časopisa "Tajm", napisao da treba da "zauzda svoj bijes", da se "opusti" i da bi joj bilo bolje da s nekim prijateljem ode u bioskop i "gleda neki dobar stari film".

Bajden je s druge strane hvalio mladu Švedjanku, rekavši u aprilu da treba čuti težnje mladih u oblasti klime.

Prvi put za skoro dva vijeka svog postojanja, naučni časopis "Sajentifik ameriken" je zauzeo politički stav i, kritikujući Trampa zbog odbacivanja nauke i njegovog "poricanja" klimatskih promjena, takođe pozvao Amerikance da glasaju za Bajdena.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније