Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

13. 10. 2020. 21:48 >> 21:51
1

PREMIJER PALESTINE

"Neka nam bog pomogne ako Tramp pobijedi"

Palestinski premijer Muhamed Štajeh rekao je danas da će biti katastrofalno za njegov narod i svijet u cjelini ako predsjednik SAD Donald Tramp bude ponovo pobijedio na izborima u novembru.

 

Obraćajući se na daljinu evropskim poslanicima Štajeh je ocijenio da je u posljednje četiri godine Trampova administracija nanijela veliku štetu Palestincima. 

Izjava palestinskog premijera postavljena je na njegovom Fejsbuk nalogu. 

Palestinci se po tradiciji uzdržavaju da zauzmu direktnu javnu poziciju u američkim predsjedničkim izborima. 

Izjava palestinskog premijera odraz je očajanja palestinske strane poslije niza poteza SAD poslije kojih su je oslabile i izolovale. 

Palestinci su prekinuli veze sa Trampom pošto je sporni Jerusalim priznao kao glavni grad Izraela krajem 2017. godine i maju 2018. premjestio tamo Ambasadu SAD iz Tel Aviva. 

Tramp je takođe uskratio stotine miliona dolara američke pomoći Palestincima, zatvorio palestinska diplomatska predstavništva u Vašingtonu i objavio bliskoistoočni mirovni plan ove godine koji uveliko favorizuje Izrael. 

Trampova adminstracija je takođe ubijedila dvije arapske zemlje, Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i Bahrein, da uspostave pune diplomatske odnose s Izraelom i obećala da će taj put slijediti druge arapske države.

Time je podriven tradicionalni arapski konsenzus da će Izrael biti priznat samo u zamjenu za izraelsko palestinski mirovni sporazum.

Štajeh je izrazio nadu da će pobjeda predsjedničkog kandidata Demokratske stranke Džoa Bajdena povećati izglede za takav sporazum. 

"Ako će se stvari promijeniti u SAD mislim da će se to direktno odraziti na palestinsko izraelske odnose. I to će se odraziti takođe na palestinsko američke odnose", rekao je Štajeh.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније