Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug ]

14. 10. 2020. 13:34 >> 13:34

LJEKARI ZABRINUTI

Ponestaje vakcina protiv gripa u Austriji i Njemačkoj

Kako bi se rasteretile bolnice tokom zimskih mjeseci i kapaciteti oslobodili za kovid pacijente, ljekari u Austriji ove godine savjetuju građanima da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, ali problem je to što je u djelovima zemlje već ponestalo vakcina. Slična situacija se dešava i u Njemačkoj.

U Klagenfurtu su raspoložive vakcine "planule" za samo jedan dan, a i u Sankt Peltenu vlada nedostatak vakcine. Zdravstvena služba Klagenfurta imala je na skladištu 2.800 vakcina, koje su potrošene samo za jedan dan. Vlasti su nakon izbijanja pandemije pokušale da povećaju svoj uobičajeni kontigent vakcina protiv gripa, ali bezuspješno.

Zbog korona virusa vlasti Klagenfurta su očekivale veću navalu, ali su iznenađene velikim brojem prijavljenih građana.

Gradonačelnica Maria-Luize Matiašic i gradski sekretar za zdravstvo Franc Petric apelovali su na austrijsku vladu da pod hitno povećaju kontingent vakcina i da ga pravedno raspodijele.

Klagenfurt je kritikovao da je Beč očigledno povlašćen kod raspodele vakcine.

I u Sankt Peltenu se vlasti bore sa sličnim problemom, i u tom gradu je kontingent vakcina bio dovoljan samo za jedan dan vakcinacije.

Takođe i u drugim pokrajinama slična je situacija - ogromna je potražnja, a nema vakcina.

Od sredine decembra se očekuje nova isporuka više desetina hiljada vakcina.

U Beču, za razliku od ostalih djelova Austrije, za sada nema nestašice vakcine, ali zato je lista čekanja na vakcinaciju duga, te se trenutno dobijaju termini za sredinu decembra.

Gradske vlasti obećale su besplatnu vakcinaciju građana i na početku jeseni su osigurale oko 400.000 vakcina, duplo više nego što je prošle sezone gripa u Beču potrošeno.

I Njemački pedijatri upozoravaju na nedostatak vakcine protiv sezonskog gripa. Planiranih 26 miliona vakcina nije ni približno dovoljno za cijelo stanovništvo, a vrlo moguće ni za sve rizične pacijente, rekao je predsjednik Udruženja pedijatara Tomas Fišbah listu "Augsburger Algemajne".

On je kritikovao to što se opasnost od gripa u poređenju sa koronom ne procjenjuje ispravno podsjetivši da je tokom sezone gripa 2017/2018. godine u Njemačkoj preminulo 25.000 osoba.

Fišbah je apelovao na djecu i mlade da se vakcinišu, dodajući da je to važno pošto su djeca prenosioci influence.

"Oni oboljevaju prvi i onda zaraze druge, drugačije nego što je to slučaj sa korona virusom", objasnio je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније