Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

14. 10. 2020. 13:58   >>  13:58

GRČKA

Šef "Zlatne zore" osuđen na 13 godina zatvora

Vođa neonacističke partije "Zlatna zora", Nikos Mihaloljakos, osuđen je danas na 13 godina zatvora u krivičnom sudu u Atini koji ga je prošle nedjelje proglasio krivim za vođenje "kriminalne organizacije".

Sud u Atini presudio je prije nedjelju dana da je grčka partija neonacističke ideologije, "Zlatna zora" zločinačko udruženje, da su njen osnivač i lider Nikos Mihaloljakos i drugi vodeći funkcioneri krivi za zločinačko udruživanje i da su im dio političkog plana bila teška krivična djela, uz jedno ubistvo koje su grupno počinili njeni članovi.

Danas su izrečene kazne Mihalolijakosu i za šest ostalih kadrova te partije, među kojima je evroposlanik Joanis Lagos, bivši član "Zlatne zore", takođe osuđen na 13 godina zatvora. Evropski parlament treba da mu na zahtjev Grčke ukine poslanički imunitet kada se izda nalog za hapšenje.

Sud je takođe slijedio zahtjeve tužilaštva i na 13 od 15 mogućih godina zatvora, osudio i bivšeg portparola partije Ilijas Kasidijarisa i poslanika Hristosa Papasa, "desnu ruku" Mihaloljakosa.

Ista kazna od 13 godina zatvora je izrečena još dvojici vođa partije proglašenim krivim za vođstvo "kriminalne organizacije" - bivšim poslanicima Ilijasu Panajotarosu i Jorgosu Germenisu.

Samo je Artemis Mateopulos, bivši Mihaloljakosov zet, osuđen na deset godina zatvora, na kraću kaznu od one koju je tražilo tužilaštvo.

Bez iznenađenja, na doživotnu kaznu zatvora je osuđen aktivista "Zlatne zore" Jorgos Rupakijas koji je priznao krivicu za ubistvo antifašističkog repera Pavlosa Fisasa.

Na početku prošlonedjeljnog čitanja presudem šef stranke, Mihaloljakos (62), proglašen je krivim kao vođa kriminalne organizacije, zajedno s bivšim funkcionerima i poslanicima te stranke Elijasom Kasidijarisom, Janisom Lagosom, Panajotisom Germenisom, Elijasom Panajotarosom i Nikosom Papasom.

Još 17 članova stranke proglašeno je krivim za članstvo u zločinačkom udruženju.

Mihaloljakos je bio jedan od ukupno 68 saoptuženih na suđenju koje je trajalo više od pet godina.

Među okrivljenima je i više od deset bivših poslanika koji su 2012. zajedno sa Mihaloljakisom izabrani u SKupštinu na talasu ksenofobije koji je Grčku zahvatio zbog porasta nezaposlenosti i dolaska migranata. "Zlatna zora" je na tim izborima osvojila 18 od ukupno 300 poslaničkih mjesta.

Istraga i suđenje su uticali da postepeno veliki dio rukovodstva i običnih članova napusti "Zlatnu zoru" koja na izborima 2019. nije uspjela da osvoji nijedan mandat.

Optužnica je podignuta poslije ubistva tridesetčetvorogodišnjeg antifašiste, repera Pavlosa Fisasa, koga je u Atini u septembru 2013. godine pretukla i nožem izbola grupa batinaša "Zlatne zore". Optuženima se stavljalo na teret to ubistvo i još dva pokušaja ubistva i svi su se u pritvoru od septembra 2013.

Atinski krivični sud u ponedjeljak je odbacio sve olakšavajuće okolnosti koje su mogle da ublaže kazne vođama te neonacističke partije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније