Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

14. 10. 2020. 23:07   >>  23:07

ERDOGAN

Turska će dati Grčkoj odgovor kakav zaslužuje

Predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, optužio je danas Grčku i Kipar da nijesu ispunili "obećanja" data tokom pregovora u Evropskoj uniji i NATO-u i rekao da će njegova zemlja "da im daje odgovor kakav zaslužuju".

 
 

Ankara je ponovo svoj brod za potragu za naftom i gasom "Oruk Reis" poslala u novu misiju u spornim vodama u istočnom Mediteranu, još jednom izazivajući napetost u odnosima s Grčkom i Kiprom zbog osporavanja granica na moru i prava na istraživanje.

Turski mediji izvještavaju da su dvije fregate Ratne mornarice Turske u pratnji istraživačkog broda.

Napetost se rasplamsala tokom ljeta, uz gomilanje vojske, ratobornu retoriku i strahovanje od oružanog sukoba dvije članice NATO-a, a istorijskih regionalnih rivala.

"Naš 'Oruk Reis' vratio se svojoj dužnosti na Mediteranu", rekao je Erdogan poslanicima svoje vladajuće stranke u govoru u Skupštini Turske. 
 
"I dalje ćemo na terenu davati odgovor koji zaslužuju Grčka i administracija kiparskih Grka koji nisu održali svoja obećanja tokom razgovora u okviru EU i NATO".

Nije precizirao šta su bila ta obećanja, ali turski zvaničnici optužuju grčke zvaničnike za niz "provokacija" uprkos naporima da se ožive takozvani "istraživački razgovori" dva susjeda radi rješavanja sporova među njima. Takvi razgovori su poslednji put bili 2016. godine.

Hajko Maas, njemački ministar spoljnih poslova, koji je posredovao između Atine i Ankare u pokušaju da se smanji napetost među njima, kritikovao je u utorak Tursku zbog preduzimanja "jednostranih koraka" u istočnom Mediteranu za koje je rekao da podrivaju napore za uklanjanje tenzija, a američki Stejt department izdao saopštenje u kojem osuđuje potez Turske.

Ankara kaže da je "Oruk Reis" ponovo poslat na more poslije provokativnih postupaka Atine, uključujući odluku o održavanju vojnih vježbi u Egejskom moru na glavni državni praznik Turske.

Erdogan je u govoru poslanicima odbio međunarodne kritike poteza Turske da za posjetioce otvori obalu bodljikavom žicom ograđenog napuštenog grčkog turističkog naselja Famaguste koje je u dijelu Kipra pod okupacijom Turske, a bilo je nepristupačno još od njene vojne invazije na Kipar 1974. godine.

"Varoša pripada Turcima na sjeveru Kipra", ustvrdio je on.

Erdogan je poslanicima najavio da će u subotu objaviti detalje otkrića nove podmorske rezerve prirodnog gasa u Crnom moru. U avgustu je Turska objavila otkriće 320 milijardi kubnih metara gasa, za šta je rekla da bi joj pomoglo da ublaži zavisnost od uvoza.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније