Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 10. 2020. 21:57   >>  22:00

ZAHTJEV 15 ČLANICA EU

EK da zaustavi dezinformacije o 5G mreži

Petnaest članica EU je danas Evropsku komisiju (EK) pozvalo da odmah napravi strategiju za borbu protiv dezinformacija o telekomunikacionoj mreži pete generacije (5G), upozorivši da bi EU mogla da propusti pravno obavezujuće rokove za postavljanje nove infrastrukture.

Pismo Komisiji potpisale su Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Kipar, Estonija, Finska, Grčka, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Poljska, Portugalija, Slovačka i Švedska.

U pismu se traži da EK odgovori na veliki broj teorija zavjere u Evropi koje su dovele do podmetanja požara pod telekomunikacione tornjeve, prenosi briselski portal EURACTIV.

Širom Evrope je od januara do juna prijavljeno 140 napada povezanih sa 5G, većinom u Velikoj Britaniji i Holandiji.

Potpisnice pisma traže od Komisije da nađe rješenje prije no što na meti napada bude buduća mrežna infrastruktura, u vrijeme pandemije korona virusa kada je građanima potrebna veza velike brzine.

"Svjedoci smo povećane aktivnosti pokreta protiv 5G mreže širom EU. Želimo da naglasimo da vandalizam nad telekomunikacionom infrastrukturom i eskalirajuće dezinformacije o elektromagnetnim poljima i 5G nijesu samo prijetnja po ekonomiju pogođenih zemalja članica, nego takođe onemogućavaju EU da ispuni svoje ambiciozne ciljeve u pogledu 5G", navodi se u pismu.

Pismo je upućeno potpredsjednicama EK Margaret Vestegar i Veri Jurovoj i komesaru za unutrašnje tržište Tjeriju Bretonu.

Komisija bi stoga trebalo da "primijeni mjere koje suzbijaju dezinformacije" o izloženosti elektromagnetnim poljima i 5G, i da edukuje građane da bi podržali uvođenje te tehnologije u skladu sa ciljevima EU, smatraju potpisnici pisma.

Po uredbi iz 2018. godine, EU je obećala da će povećati razvijanje 5G mreža tako što će prije kraja 2020. obezbijediti dostupnost 5G radio spektra.

U okviru akcionog plana 5G za Evropu iz 2016, države su se obavezale da će razvijati svoju infrastrukturu za telekomunikacije naredne generacije. Ti ciljevi uključuju pokretanje servisa 5G u svim zemljama-članicama u bar jednom većem gradu do kraja 2020.

Jedan EU zvaničnik je nedavno za EURACTIV.com rekao da sve članice EU imaju zakonsku obavezu da do kraja godine dodijele 5G frekvenciju mobilnom operatoru.

Međutim, naišlo se na niz prepreka. Pored podmetanja požara pod telekomunikacionu opremu, postavljanje infrastrukture je usporeno zbog pandemije i geopolitičkih tenzija između SAD i Kine.

Zemlje EU koje su potpisale pismo, ističu da "nepovjerenje" nastalo zbog dezinformacija, može štetno da utiče na postavljanje infrastrukture za mobilne mreže (tornjeve i antene), kao i na postavljanje bežičnih pristupnih tačaka u manjim mjestima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније