Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

20. 02. 2013. 21:38 >> 21:33
1

BIO OPASAN

Švajcarska: Ubijen jedini medvjed

Švajcarci su juče ubili svog jedinog medvjeda. Švajcarski zvaničnici tvrde da je mužjak mrkog medvjeda, pod imenom "M13", ubijen jer je predstavljao opasnost za stanovništvo.

"Medvjeda su ustrijelili rendžeri u skladu sa postojećim planom o postupanju sa medvjedima u Švajcarskoj", izjavio je za AFP predstavnik Federalne agencije za okolinu.

Medvjed M13 je živio u planinama u ističnoj Švajcarskoj, na granici sa Italijom. Dvogodišnja životinja je redovno zalazila u sela i zaseoke u potrazi za hranom, a čak je i stekla naviku da prati ljude.

 

Medvjed se već od novembra prošle godine smatrao problematičnim. Kako ne bi morali da ga ubiju, rendžeri su pokušali da povećaju njegov strah od ljudi bacajući petarde, ali očigledno da to nije pomoglo.

M13 je bio jedan od medvjeda iz programa koji je pokrenut u italijanskoj pokrajini Trentino-Južni Tirol kako bi se ova životinja, koju su lovci istrijebili, ponovo vratila u te krajeve.

Populacija medvjeda na italijanskoj strani danas broji oko 30 jedinki. Aktivisti iz organizacije za zaštitu divljih životinja (WWF) oštro su osudili akciju švajcarskih rendžera.

Oni ističu da je normalno za medvjeda da se probudi iz hibernacije i siđe u dolinu u potrazi za hranom i navode da bi se sa dolaskom toplijeg vremena M13 sam vratio u planine.

Osim toga, s obzirom na to da uskoro dostiže zrelost, M13 bi se najverovatnije vratio u Italiju da tamo potraži ženku, dodaju predstavnici WWF-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније