Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

23. 10. 2020. 22:29   >>  22:26 1

TRAMP SAOPŠTIO

Sudan se pridružuje Emiratima i Bahreinu u priznanju Izraela

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je danas da će Sudan započeti normalizovanje odnosa sa Izraelom i tako postati treća arapska zemlja koja je to učinila pred predsjedničke izbore u SAD.

Dogovor o tome koji će produbiti veze Sudana sa Zapadom uslijedio je pošto je Tramp ove nedjelje uslovno pristao da skine tu zemlju Sjeverne Afrike sa liste sponzora terorizma ako plati kompenzacije američkim žrtvama terorističkih napada 1998. na ambasade SAD u Keniji i Tanzaniji.

Takođe predstavlja političko dostignuće za Trampa uoči izbora 3.novembra i podsticaj za njegovog saveznika premijera Izraela Benjamina Netnjahua.

Nedavno su SAD posredovale diplomatskim sporazumima Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina.

Prethodno su samo dvije arapske zemlje potpisale mirovni sporazum s Izraelom, Egipat 1979. i Jordan 1994. godine.

Netanjahuov prioritet je bio da uspostavi veze sa bivšim neprijateljskim zamljama u Africi i arapskom svijetu u vrijeme kada nema nikakvog napretka u odnosima sa Palestincima u protekloj deceniji koliko je on neprekidno na vlasti.

Sporazum takođe ima za cilj da ujedini arapske zemlje protiv zajedničkog neprijatelja Irana.

"Predsjednik je objavio da su Sudan i Izrael pristali da normaliziju svoje odnose, još jedan veliki korak ka miru na Bliskom istoku", objavio je portparol Bijele kuće Džad Dir danas na Tviteru.

Tramp je pozvao novinare u Ovalni kabinet dok je telefonirao liderima Izraela i Sudana.

Predsjednik SAD je rekao da je Sudan pokazao posvećenost u borbi protiv terorizma.

"Ovo je jedan od velikih dan u istoriji Sudana”, rekao je Tramp, dodavši da su Izrael i Sudan bili u ratnom stanju decenijama.

"To je novi svijet. Mi sarađujemo sa svima. Gradeći bolju budućnost za sve nas", rekao je Netanjahu.

Sporazum sa Sudanom će uključiti investicije iz Izraela, posebno u oblasti tehnologije i poljoprivrede, uz dalje smanjenje duga te zemlje.

Sudan je na putu ka demokratiji nakon ustanka prošle godine koji je doveo do zbacivanja autokrate Omara al Bašira.

Sada zemljom upravlja vojno civilna vlada, a izbori su mogući krajem 2022.

Najnovija priznanja Izraela podrila su tradicionalni arapski kinsenzus da nema normalizacije sa jevrejskom državom bez osnivanja nezavisne Palestine.

Palestinci ta priznanja smatraju izdajom.

Sudanski premijer Abdala Hamdok zahvalio je Trampu što je potpisao izvršnu naredbu o skidanju Sudana sa liste terorističkih zemalja.

Za razliku od Bahreina i Emirata Izrael je bio u ratnom stanju sa Sudanom iako nije bilo direktnog sukoba.

Ključan za dogovor je sudanski depozit od 335 miliona dolara za kompenzacije žrtvama bombaških napada, a ta zemlja je takođe pristala da libanski Hezbolah proglasi terorističkom orgnizacijom.

To Izrael već dugo traži od svojih susjeda u drugih u međunarodnoj zajednici.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније