Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

25. 10. 2020. 10:06   >>  10:07 1

JUŽNOKOREJSKI MAGNAT

Umro predsjednik Samsunga Li Kun-hi

Predsjednik Samsung grupe Li Kun-hi, koji je izgradio Samsung u vodećeg proizvođača pametnih telefona umro je danas u 79. godini, javila je ta južnokorejska kompanija u saopštenju.

Li, koji je od te grupe napravio svjetskog telekomunikacionog giganta, bio je prikovan uz krevet od srčanog udara 2014. godine.

"Sa velikom tugom javljamo da je umro Li Kun-hi predsjednik Samsung Elektroniksa", navela je kompanija dodajući da je umro danas okružen porodicom uključujući i sina Li Dže-jonga, potpredsjednikom kompanije i de fakto vođom firme od kada se on razbolio 2014.

"Predsjednik Li bio je pravi vizonar koji je transformisao Samsung i od lokalne kompanije napravio pravog svjetskog lidera u inovaciji i industrijskoj moći. Njegovo nasljeđe je vječno", navela je kompanija.

Samsung je daleko najveći među južnokorejskim konglomeratima koji dominiraju privredom te zemlje, 12. po snazi u svijetu.

Globalni obrt kompanije jednak je petini BDP-a Južne Koreje, zbog čega je ona presudna za ekonomsko zdravlje zemlje.

Li Kun-hi je naslijedio vođstvo kompanije od oca i za skoro 30 godina na njenom čelu Samsung Elektroniks postala je globalni brend i najveći svjetski proizvođač pametnih telefona, televizija i čipova. Samsung porizvodi Galaksi telefone, a istovremeno i ekrane i mikročipove za svoje rivale Eplov ajfon i Guglov Android.

Li ostavlja iza sebe ogromno bogatstvo, prema procjeni Forbsa 16 milijardi dolara u januaru 2017.

Njegov sin Li Džae-jong bio je osuđen na pet godina zatvora 2017. kada je proglašen krivim za korupciju i druge prestupe vezane za bivšu predsjednicu Park Geun-hje. On je kasnije u žalbenom postupku oslobođen najtežih optužbi i pušten. Taj slučaje je u toku.

Sam Li Kun-hi, proglašen je krivim za korupciju 1996, zatim za korupciju i utaju poreza 2008, ali je izbjegao zatvor pošto je osuđen na uslovne kazne.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније