Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 10. 2020. 10:38   >>  10:36 1

STEJT DEPARTMENT

Pompeo pozvao Lukašenka da oslobodi američkog savjetnika

Američki državni sekretar Majk Pompeo razgovarao je sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom i pozvao ga da oslobodi jednog američkog političkog savjetnika, saopštio je sinoć Stejt department.

 

Specijalista za političku strategiju koji je diplomirao na Harvardu Vitali Škljarov savjetovao je predsjedničke kandidate u SAD, Rusiji i Ukrajini, a uhapšen je u Bjelorusiji 29. jula, prije predsjedničkih izbora 9. avgusta u toj zemlji, i bjeloruske vlasti su ga optužile za organizaciju akcija koje krše javni red.

Prije predsjedničkih izbora u Belorusiji Škljarov je aktivno komentarisao političku situaciju u toj zemlji. U julu, nekoliko dana prije hapšenja napisao je u ruskom izdanju časopisa Forbs da je Lukašenkova izborna kampanja "zasnovana na populizmu i brutalnoj sili".

Pompeo je u subotu pozvao Lukašenka da zatraži oslobađanje američkog savjetnika.

"Državni sekretar je zatražio da se potpuno oslobodi i odmah napusti Bjelorusiju američki državljanin Vitalij Škljarov, koji se greškom drži, i ponovo je potvrdio podršku SAD demokratskim težnjama naroda Bjelorusije", rekla je portparolka Stejt departmenta.

Lukašenko, na vlasti od 1994, zvanično je proglašen pobjednikom izbora od 9. avgusta sa gotovo 80 odsto osvojenih glasova prema 10 odsto za njegovu glavnu konkurentkinju Svetlanu Tihanovskaju. Opozicija smatra da su izbori lažirani i Tihanovskaja je proglasila svoju pobjedu.

Poslije spornih izbora uslijedili su brojni protesti opozicije, oštro suzbijani, i međunarodne osude. Većina vođa opozicije su uhapšeni ili su otišli u inostranstvo.

Advokat Škljarova je u ponedeljak rekao da je njegov klijent stavljen u kućni pritvor. Pored aktivnosti u inostranstvu Škljarov koji je rođen u Belorusiji, radio je u predsedničkim kampanjama demokratskih kandidata Baraka Obame i Bernija Sandersa.

Njegova supruga Heder Škljarov je američki diplomata koja se sprema da preuzme mjesto u Kijevu. Ona je rekla da je jako zabrinuta za zdravlje svoga supruga u saopštenju objavljenom u septembru u američkim medijima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније