Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

25. 10. 2020. 13:30 >> 13:30

U SAD

Uklonjeno gnijezdo stršljenova ubica

Ekipe pod jakom zaštitnom opremom usisivačima su očistile prvo gnijezdo takozvanih "stršljenova ubica" u SAD u zapadnoj američkoj državi Vašington.

Odjeljenje poljoprivrede u toj državi nedjeljama je tragalo za stršljenovima, lovilo ih i koristilo konac za zube da poveže uređaje za praćenje azijskih gigantskih stršljenova, čiji ujed može da bude jako bolan, ali i najveća su prijetnja za pčele od kojih farmeri zavise, jer oprašuju biljke.

Gnijezdo veličine košarkaške lopte nađeno je u gradu Blejnu, blizu kanadske granice, a u njemu je bilo između 100 i 200 ovih insekata, prema naučnicima koji su u petak objavili da su ga pronašli.

Specijalno zaštićene ekipe usisale su juče te insekte iz rupe u drvetu u velike kanistere. Zaštitna odijela sprečavaju da žaoke duge šest milimetara dotaknu radnike, koji su takođe nosili i zaštitu za lice, jer uhvaćeni stršljenovi mogu da izbacuju bolni otrov u oči.

Drvo će biti isječeno da bi se izvukli mogući mladi stršljenovi i da se vidi da li su kraljice već napustile košnicu, rekli su naučnici.

Zvaničnici sumnjaju da moguće ima još košnica sa stršljenovima u toj oblasti i nastaviće da tragaju.

Uprkos njihovom nadimku i velikoj buci oko pronalaska gnijezda najveći stršljenovi na svijetu ubiju najviše nekoliko desetina ljudi godišnje u azijskim zemljama, a stručnjaci kažu da je vjerovatno taj broj daleko manji. Sa druge strane pčele i ose koje se redovno nalaze u SAD ubiju u proseku 62 osobe godišnje, naveo je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Najveća prijetnja od gigantskih azijskih stršljenova, koji su dugi pet centimetara, je njihov razorni napad na pčele, koje su već pogođene drugim problemima kao što su bolesti, pesticidi i gubitak hrane.

Taj insekt se obično nalazi u Kini, Japanu, Tajlandu, Južnoj Koreji, Vijetnamu i drugim azijskim zemljama.
Američka država Vašington i kanadska provincija Britanska Kolumbija su jedina mjesta, gdje su ti stršljenovi nađeni na američkom kontinentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније