Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Tanjug ]

28. 10. 2020. 12:05   >>  12:06 2

NASTAVAK SUKOBA

Karikatura Erdogana u "Šarli ebdou", Turska najavila mjere

Turska je danas najavila da će preduzeti "sudske i diplomatske" mjere nakon što je francuski satirični nedjeljnik "Šarli ebdo" objavio karikaturu predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

"Biće preduzete neophodne pravne i diplomatske akcije" zbog karikature, navodi se u saopštenju turskog predsjedništva, usred rastućih tenzija između Ankare i Pariza.

Nakon ovog saopštenja, tužilaštvo je najavilo otvaranje istrage protiv uprave "Šarli ebdoa".

Francuski list je sinoć objavio na društvenim mrežama naslovnu stranicu posljednjeg broja na kojoj je karikatura Erdogana u donjem vešu, sa pivom u ruci, kako zadiže haljinu ženi sa hidžabom i komentariše: "Uh! Prorok!".

Ovo je razbjesnjelo Ankaru, a tursko predsjedništvo je danas oštro osudilo tu karikaturu koja odražava, kako je navedeno, "neprijateljstvo prema Turcima i islamu".

Nove tenzije su došle u jeku diplomatske krize između Turske i Francuske, dvije članice NATO.

Makron je prošle nedjelje na komemoraciji ubijenom nastavniku istorije i geografije Samuelu Patiju rekao da će Francuska "nastaviti da brani karikature". Mladi islamista je ubio Patija, jer je na času o slobodi izražavanja pokazao đacima karikature muslimanskog proroka Muhameda.

Makronova izjava izazvala je burne reakcije u muslimanskom svijetu, na čelu sa Turskom čiji je predsjednik izrazio sumnju u "mentalno zdravlje" Makrona i pozvao na bojkot francuskih proizvoda.

Protesti zbog izjava francuskog predsjednika organizovani su u nekoliko islamskih država, a sa tih skupova je pozvano da se bojkotuju i francuski proizvodi.

Egipat: "Sloboda govora" ne smije da vrijeđa 1,5 milijardi ljudi

Predsjednik Egipta Abdel-Fatah Al-Sisi rekao je danas da "sloboda izražavanja mora da prestane da vrijeđa 1,5 milijardi ljudi", nakon objavljivanja crtanog filma o proroku Muhamedu i ubistva francuskog profesora, prenio je Rojters.

Muslimani vide ovaj akt kao svetogrđe, a Al-Sisi je rekao da je protiv bilo kakvog vida nasilja od bilo koga, kamo li terorizma, u ime religije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније