Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: B92, RTS ]

29. 10. 2020. 10:08   >>  12:33 19

4 MRTVIH

Napadi u Francuskoj i na ambasadu u Džedi

Odvojeni napadi islamista na Francuze u Nici, Avinjonu i Džedi. Francuska policija uhapsila je napadača za koga se sumnja da je u Nici nožem ubio tri osobe, od kojih je jednoj ženi odrubio glavu. Ranjen radnik obezbjeđenja francuske ambasade u Džedi. U Avinjonu ubijen muškarac koji je prijetio prolaznicima. Protesti protiv Emanuela Makrona u nekoliko islamskih država.

 

Serija napada na Francuze zbog izjava predsjednika Emanuela Makrona i karikatura magazina "Šarli Ebdo" nastavljena je odvojenim incidentima u Nici i Džedi u kojima su ubijene tri, a ranjeno još nekoliko osoba.

Francuska policija je uhapsila napadača za koga se sumnja da je nožem ubio tri osobe, od kojih je jednoj ženi odrubio glavu, javlja francuski Figaro.

U ovom napadu povrijeđeno je još nekoliko osoba.

Gradonačelnik Nice Kristijan Estrosi naveo je na Tviteru da vjeruje da je reč o terorističkom napadu, kao i da je napadač prije napada uzviknuo "Alahu Akbar".

"Osumnjičenog napadača ranila je policija tokom privođenja. Živ je i na putu ka bolnici", rekao je Estrosi novinarima.

 

 

On je rekao da je ubijena žena pokušala da pobjegne iz crkve i da je uletjela u bar preko puta građevine.

"Što je mnogo, mnogo je", rekao je gradonačelnik i dodao da je vrijeme da Francuska definitivno "protjera islamo-fašizam sa svoje teritorije".

Gradonačelnik Nice odmah je otišao na lice mjesta, a u Nicu se uputio i francuski predsjednik Emanuel Makron.

Istragu o ubistvu sa terorističkom namjerom je preuzelo parisko tužilaštvo za borbu protiv terorizma.

Današnji napad uslijedio je nedugo pošto je muškarac čečenskog porekla u Parizu odrubio glavu francuskom profesoru Samuelu Patiju.

Od javnosti je zatraženo da izbjegava to područje dok naoružana policija sprovodi veliku bezbjednosnu operaciju, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen. 

U međuvremenu, policija vrši kontrolisanu eksploziju na tom području i zatražila je od javnosti da se kloni te oblasti dok rade timovi za uklanjanje bombi.

Policija ubila muškarca u Avinjonu

Francuski medii javljaju i da je policija u Avinjonu ubila muškarca, koji je prolaznicima prijetio pištoljem.

Istovremeno, u Iraku, Palestini, Bangladešu, Somaliji i Pakistanu demonstranti su palili francuske zastave i Makronove portrete.

U islamskom svijetu danas se obeležava Mavlid,  dan rođenja proroka Muhameda.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan najavio je da će iskoristiti sve diplomatske i pravne mogućnosti kako bi "Šarli Ebdo" bio sankcionisan zbog karikature na kojoj turski lider sjedi u bijeloj majici i donjem vešu.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније