Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

29. 10. 2020. 22:01 >> 22:00

U NAGORNO-KARABAHU

Azerbejdžanske snage blizu strateškog grada Šuše

Azerbejdžanske snage nalaze se na nekoliko kilometara od strateškog grada Šuše u Nagorno-Karabahu, rekao je danas predsjednik te separatitičke oblasti gdje se od kraja septembra vode borbe između Azerbejdžana i jermenskih separatista.

"Neprijatelj je na nekoliko kilometara od Šuše, na pet kilometara maksimum", rekao je Araik Harutiunijan u videu objavljenom na Fejsbuku. "Glavni cilj neprijatelja je da zauzme Šušu .. i ko kontrolliše Šušu ima kontrolu nad Artsahom", rekao je on koristeći jermenski naziv za Nagorno-Karabah.

Šuša se nalazi na oko 15 kilometara od Stepanakerta, glavnog grada te planinske oblasti na putu koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom.

Kontrolom Šuše koja je izgrađena na uzvišenju omogućava da se direktno cilja glavni grad Stepanakert.

"U danima koji dolaze treba preokrenuti situaciju na frontu i kazniti neprijatelja direktno na vratima Šuše", rekao je Harutionijan u videu snimljenom u istorijskoj jermenskoj crkvi koja se nalazi u tom gradu. "Ujedinimo se i borimo se zajedno", dodao je on.

Od ponovnog izbijanja sukoba 27. septembra azerbejdžanske snage povratile su teritorije koje nisu bile pod njihovom kontrolom od 1990. i rata u kome je poginulo 30.000 ljudi i koji se završio secesijom Nagorno-Karabaha, danas nastanjenim skoro isključivo Jermenima.

Ta oblast koju podržava Jerevan proglasila je nezavisnost poslije rata 1994. ali to nije priznala međunarodna zajednica pa ni Jermenija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније