Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

31. 10. 2020. 23:37 >> 23:34

KASNI DEVET GODINA

Novi berlinski aerodrom počeo da radi

Sa devet godina zakašnjenja i daleko iznad prvobitnog budžeta novi berlinski aerodrom danas je konačno otvoren bez velike ceremonije i, zbog pandemije korona virusa, sa malo putnika.

Na aerodrom Vili Brant danas su sletjela dva aviona Lufthanze i Izidžeta i obilježili zvaničan početak rada u jeku pandemije.

Avion Izidžeta došao je sa susjednog berlinskog aerodroma Tegel, a avion Lufthanze iz Minhena.

Izgradnja novog aerodroma bio je veliki projekat poslije reunifikacije dvije Njemačke koji je obilježen crnom serijom kvarova, grešaka i sumnji za korupciju, prenosi Frans pres.

Izgradnja berlinskog međunarodnog aerodroma Vili Brant, počela je 2006. godine i prvobitno je trebalo da bude otvoren oktobra 2011. godine. Međutim niz tehničkih problema i problema u planiranju primorali su zvaničnike da odustanu od šest datuma otvaranja, a najneprijatnije je bilo 2012. samo četiri nedjelje prije nego što je trebalo da letovi počnu, prenosi AP.

Projekat je postao nacionalni vic dok su se direktori aerodroma borili da savladaju razne probleme uključujući kompleksan sistem bezbjednosti od požara koji je dugo stvarao glavobolje.

Aerodrom je koštao oko šest milijardi eura, oko tri puta više nego što je prvobitno planirano. Konačno je otvoren u vrijeme kada je vazdušni saobraćaj pogođen pandemijom.

Otvaranje novog terminala 2 je odloženo za početak iduće godine zato što trenutno nije potreban.

Sa novim aerodromom označava se kraj za berlinski aerodrom Tegel iz vremena Hladnog rata, koji je bio frekventniji od dva stara i sve opterećenija aerodroma koja su do sada opsluživala glavni grad Njemačke.

Današnjim slijetanjima će početi sedmodnevna tranzicija a posljednji let sa aerodroma Tegel treba da poleti 8. novembra.

Bivši istočnoberlinski aerodrom Šenfeld, koji se nalazi preko puta novog berlinskog aerodroma će biti uključen u novi aerodrom kao Terminal pet.

Stari aerodromi Tegel i Šenfeld su opslužili ukupno 35,6 miliona putnika prošle godine, čime je Berlin bio na trećem mjestu po broju putnika u zemlji iza Frankfurta i Minhena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније