Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

10. 11. 2020. 14:38 >> 14:41

MERKEL

Stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta važna prekretnica

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da plan stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta zapadnobalkanske šestorke koji je danas usvojen na Samitu u okviru Berlinskog procesa predstavlja važnu prekretnicu i ohrabrujuću poruku.

"To će biti podsticaj našim ekonomijama od kojeg će koristi imati i građani i kompanije", rekla je Merkel po okončanju Samita u okviru Berlinskog procesa u Sofiji.

Merkel je čestitala učesnicima Samita na napretku koji su postigli u teškim okolnostima, kada su ekonomije pod pritiskom zbog pandemije korona virusa.

"Čestitam vam i na sporazumu o zelenoj agendi, to jasno pokazuje da smo svi zainteresovani za tranziciju ka ekonomiji bez ugljen-dioskida. I to je u središtu naše agende, klimatske promjene uprkos pandemiji ostaju veoma važno pitanje", kazala je Merkel.

Ona je navela da sve zemlje moraju da se prilagode izazovu klimatskih promjena, da je to važno i za Zapani Balkan i pohvalila lidere iz regiona što su, kako je kazala, "pokazali da dijele tu odgovornost".

Merkel je ukazala na značaj činjenice da je današnji Samit u Sofiji prvi u okviru Berlinskog procasa koji su zajedno organizovale članica EU i zemlja koja želi da postane članica Unije, Bugarska i Sjeverna Makedonija. Današnji Samit je sedmi u okviru Berlinskog procesa, pokrenutog 2014. godine.

Njemačka kancelarka je rekla da su dio Berlinskog procesa i pitanja pomirenja i prevazilaženja nasljedja prošlosti i dodala da se nada da će proces biti nastavljen.

"Morate da se slažete među sobom, nemojte to da zaboravite, veoma je važno", kazala je Merkel na kraju obraćanja.

Ona je navela i da je "veoma dobar znak" da je Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), uspostavljena u okviru Berlinskog procesa, već omogućila da se 8.500 mladih ljudi iz regiona sastane.

"Drago mi je da su među njima i učenici. Ohrabrujem sve zemlje Zapadnog Balkana da unaprijede saradnju u oblasti nauke. Što ste više u mogućnosti da promovišete istraživanje i razvoj, više će naučnika ostati u regionu, što svi želimo", navela je Merkel.

Uz Merkel, na Samitu su učestvovali i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, šef evropske diplomatije Žozep Borel, evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, predsjednik Francuske Emanuel Makron, premijer Hrvatske Andrej Plenković i generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Na Samitu, kojem su predsjedavali premijeri Bugarske i Sjeverne Makedonije, Bojko Borisov i Zoran Zaev, učestvovali su i premijeri Srbije i Albanije, Ana Brnabić i Edi Rama, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković.

Borisov i Zaev su predsjedavali Samitu iz Sofije, dok su se ostali učesnici obraćali putem video veze zbog pandemije korona virusa.

Borisov: Samit u Sofiji potvrda posvećenosti razvoju ZB

Premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je danas da činjenica da su njegova zemlja, članica EU, i Sjeverna Makedonija zajedno domaćini Samita u okviru Berlinskog procesa predstavlja potvrdu snažne posvećenosti Brisela razvoju Zapadnog Balkana.

"Ima mnogo simbolike u tome što su Bugarska i Sjeverna Makedonija zajedno domaćini Samita u okviru Berlinskog procesa. To je prvi put da su članica EU i zemlja Zapadnog Balkana zajedno domaćini i potvrda je naše snažne posvećenosti razvoju regiona", napisao je Borisov na Fejsbuku.

On je naveo da su Bugarska i Sjeverna Makedonija, nezavisno od izazova povezanih s pandemijom korona virusa, "udružile snage kako bi ispunile ciljeve i prioritete zajedničkog domaćinstva".

Borisov je zahvalio njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, premijeru Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu, predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu i svim drugim kolegama na aktivnom učešću na današnjem samitu u Sofiji.

Bregu: Ciljevi plana za zajedničko tržište u regionu ubrzaće promjene

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu rekla je danas na samitu Berlinskog procesa u Sofiji da usvajanjem Akcionog plana za Zajednčko regionalno tržište i Zelene agende za Zapadni Balkan počinje nova faza regionalne ekonomske integracije.

Bregu je u onlajn obraćanju rekla da Akcioni plan neće transformisati region "preko noći" ali da postavlja ciljeve koji će, "ako svi radimo zajedno", pomoći da se ubrzaju promjene.

"Ta transformacija neće imati žrtve, samo one koji imaju koristi", rekla je Bregu na samitu Berlinskog procesa.

Bregu je rekla da je Akcioni plan rezultat rada RCC, Generalnog direktorata EK za proširenje (NEAR), regionalnih organizacija, međunarodnih finansijskih organizacija, organizacija civilnog društva i poslovne zajednice, ali da su vlade zapadnobalkanske šestorke one koje će Zajedničko regionalno tržište pretvoriti u realnost.

Ona je zahvalila EU što je brzo podržala Zapadni Balkan tokom prvih mjeseci pandemije i zatim usvojila Ekonomski i investicioni plan kako bi podstakla ekonomski oporavak regiona.

Takođe je rekla da je uvjerena "da će Akcioni plan 'rođen' za vrijeme njemačkog predsjedavanja EU prve rezultate pokazati na predstojećem Berlinskom procesu kojim će predsjedavati Njemačka".

Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište olakšava slobodno kretanje u regionu, omogućava poslovnoj zajednici da iskusi potencijal zajedničkog tržišta zasnovanog na modelu jedinstvenog tržišta EU i naglašava potrebu za unaprijeđivanjem kvalifikacija radno sposobne populacije koja se u regionu smanjuje.

Bregu je takođe istakla važnost usvajanja Deklaracije lidera (ZB) o zelenoj agendi koja je u skladu sa Zelenim dogovorom EU.

Kako je rekla, u zaključke samita uvršćeni su i zaključci ministarskog sastanka o integraciji Roma u regionu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније