Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

12. 11. 2020. 13:29   >>  13:29 1

EK PREDSTAVILA

Prva strategija EU o jednakosti LGBTIQ osoba

Evropska komisija predstavila je danas do sada prvu strateguju EU koja se odnosi na jednakost LGBTIQ osoba.

 

U Komisiji navode da je i pored napretka u pogledu jednakosti LGBTIQ osoba u EU posljednjih godina, diskriminacija i dalje prisutna, i da 43 odsto osoba ima osjećaj da su predmet diskriminacije. Kovid kriza, ističu, samo je pogoršala tu situaciju.

Potpredsjednica Evropske komisije, Vera Jurova, naglasila je da svako treba da bude slobodan da bude osoba kava želi, bez straha da će biti progonjen.

"To je razlog zbog čega smo dio Evrope, i za to se borimo. Ova strategija, prva na nivou cijele EU, ojačaće naše zajedničke napore da svako bude tretiran na jednak način", saopštila je Jurova.

Stategija se zasniva na borbi protiv diskriminacije, garantovanju bezbjednosti uključujući suočavanje sa govorim mržnje i nasiljem, zaštiti porodičnih prava istopolnih zajednica, jednanost LGBTIQ osoba u svijetu, kao i njihovoj integraciji u politike EU.

Komesarka zadužena za jednakost, Helena Dali, naglasila je da je EU dalje daleko od inkluzije i punog prihvatanja LGBTIQ osoba kakvu oni zaslužuju.

"Jednakost i nediskriminacija su osnovne vrijednosti i temeljna prava EU. To znači da svi u EU treba da se osjećaju bezbjedno i slobodno, da ne treba da strahuju od diskriminacije ili nasilja na osnovu seksualne orijentacije, identiteta, rodne pripadnosti ili polnih karakteristika", saopštila je Dali.

Stategiju o jednakosti LGBTIQ osoba  predsjednica Evropske kosmije Ursula fon der Lajen najavila je  tokom  govora u stanju Unije.

Ivan Mijanovic, dopisnik RTCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније