Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 02. 2013. 08:58 >> 11:22

ALARMANTNO

SZO: Hemikalije u plastici nas svakodnevno truju

Jedna od najopsežnijih studija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) upozorava da neke hemikalije koje služe za bolju savitljivost plastike, a skoro nas svakodnevno okružuju u kući, automobilu ili su prisutne u hrani, mogu da prouzrokuju brojne bolesti, smanjenu plodnost i urođene mane djeteta. Među njima su ftalati, bisfenoli i retardanti.

Hemijske supstance koje se nalaze u dječjim igračkama, kozmetici, plastičnim podovima ili plastičnoj maski automobila, kreditnim karticama, mobilnim telefonima, kompjuterima, mogu, pored ostalog, da prouzrokuju rak dojke, astmu, neplodnost i malformacije ploda, ali i druge posljedice po zdravlje, navodi se u izvještaju SZO, piše Jutarnji list.

Zbog toga SZO predlaže zabranu tih hemikalija, kako bi se zaštitile buduće generacije. Tvrde da je “razumno sumnjati” da hemijske supstance poput ftalata štete ženskoj plodnosti, a povezuju se sa porastom raznih dječjih bolesti, uključujući leukemiju.

Pod sumnjom su i bisfenoli koji se nalaze u brojnim predmetima koje svakodnevno upotrebljavamo, uključujući limenke za razna pića i naočare za sunce.Vještačke materije utiču na prirodne hormone koji su ključni za naš rast, razvoj i cjelokupno zdravlje, naglašavaju naučnici.

Pod sumnjom su i bisfenoli koji se nalaze u brojnim predmetima koje svakodnevno upotrebljavamo, uključujući limenke za razna pića i naočare za sunce 

SZO navodi da postoje vrlo čvrsti dokazi da kod životinja takve materije mogu da ometaju hormon štitne žlijezde, odnosno prouzrkuju oštećenje mozga, smanje inteligenciju, kao i mogućnost koncentracije, te povećaju hiperaktivnost i opasnost za autizam.

Tako je već ranije utvrđena moguća povezanost pesticida i raka prostate. Pesticidi su mogući krivci i za debljinu kod male djece, ako su majke bile izložene tokom trudnoće, a postoji povezanost i sa rakom dojke.

U izvještaju UN-ove agencije prije desetak godina bilo je rečeno da postoje samo “slabi dokazi” o uticaju hemikalija koje pomažu elastičnosti plastike na zdravlje.

Naučnici upozoravaju da ovo što se trenutno zna može biti tek vrh ledenog brijega jer je očigledno da postoje i druge opasnosti. Upozoravaju na ključnu ulogu hormona u razvoju tkiva i organa, što utiče na nerođenu i vrlo malu djecu koja posebno mogu biti osjetljiva na te materije.

Autori novog izvještaja ne dovode u pitanje tu činjenicu i kažu da razne hemikalije predstavljaju globalnu prijetnju za ljude i životinje, od kojih mnoge nisu identifikovane i detaljno proučene. Neke od njih, navodi Jutarnji, udišemo sa prašinom ili ih jednostavno unosimo preko ruku.

SZO je novim izvještajem prosto prekinula rasprave o “mogućoj” šteti i utvrdila da “hemikalije izazivaju bolesti, a za neke postoje čvrsti dokazi o štetnosti”.

Pojava astme kod djece više je nego udvostručena u posljednjih 20 godina i vodeći je uzrok

hospitalizacija kod djece, kažu naučnici.

Određene urođene mane poput onih na muškim polnim organima takođe su u porastu, kao i pojava leukemije kod djece ili rak mozga i testisa, kažu zdravstvene statistike.

Zbog toga SZO ističe da su očigledno ugrožene i životinjske i biljne vrste i poziva na dodatna istraživanja, pa i na moguću zabranu ili makar veće ograničavanje njihove upotrebe, piše Jutarnji list.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније