Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 11. 2020. 22:10 >> 22:11

VALID MUALEM

Umro sirijski šef diplomatije

Sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualem umro je jutros u 80. godini, objavila je sirijska vlada ne navodeći uzrok smrti.

Mualem, Šef diplomatije od 2006. godine je bio na tom položaju i kada je izbio sirijski sukob 2011.

Kao čvrsta podrška vlasti Bašara al Asada bio je i ogledalo režima u svijetu. Mualem je bio poznat po svom sarkazmu i oštrim kritikama zapadnih zemalja, neprestano je govorio da je rat koji pustoši njegovu zemlju "posljedica strane vjere".

U ljeto 2011, samo nekoliko mjeseci poslije početka sirijskog sukoba, Vašinton mu je uveo sankcije optužujući ga da ponavlja staru pjesmu o međunarodnoj zavjeri nastojeći da prikrije užasne akcije sirijskog režima.

On se posljednji put pojavio u javnosti u četvrtak i petak povodom konferencije koju je Sirija organizovala o povratku miliona izbjeglica koji su napustili zemlju zbog oružanih sukoba. Fizički je izgledao slabo i dvoje ljudi mu je pomagalo da uđe u salu.

Vlada je jutros "s tugom" objavila vijest o smrti "veterana diplomatije" koji je poznat po svojim "časnim patriotskim stavovima", prema saopštenju koje je prenijela zvanična novinska agencija Sana.

Sahrana će biti danas popodne u Damasku gdje je rođen, navela je agencija.

Mualem je takođe bio vicepremijer. Bio je ambasador u Vašingtonu od 1990. do 1999, prema navodima agenciije Sana.

Diplomatsku karijeru obavljao je u Saudijskoj Arabiji, Španiji i Engleskoj, a imenovan je za sirijskog ambasadora u Rumuniji 1975. godine. Bio je oženjen i imao troje djece, autor je četiri istorijska djela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније