Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

17. 11. 2020. 22:30 >> 22:30

NAGORNO KARABAH

Turski parlament odobrio mirovne trupe za nadgledanje primirja

Turski parlament odobrio je danas vladi predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana rasporeivanje mirovnih trupa u Azerbejdžanu da nadgledaju sporazum o primirju između te zemlje i Jermenije čiji cilj je da se prekine sukob u regionu.

Poslanici su izglasali jednogodišnji mandat kojim se dozvoljava vladi da pošalje trupe u Azerbejdžan gdje bi nadgledali moguće kršenje primirja iz zajedničkog tursko-ruskog nadzornog centra.

Primirje je okončalo šestonedjeljene žestoke borbe Azerbejdžana i Jermenije oko enklave Nagorno-Karabah.

Turska vlada će odrediti koliko vojnika će poslati. U predlogu se navodi da bi i civilno osoblje bilo poslato u okviru mirovne misije.

Prošle nedjelje su ministri odbrane Rusije i Turske potpisali memorandum o razumijevanju o formiranju zajedničkog centra za nadzor u Azerbejdžanu, mada još ostaju da se razrade tehnički detalji misije.

Azerbejdžan traži od svog saveznika Turske, koja ga je podržavala u sukobu, da ima aktivnu ulogu u mirovnim pregovirima.

Ruski zvaničnici rekli su da će uključenje Ankare biti ograničeno na rad centra za nadzor na tlu Azerbejdžana i da turske mirovne trupe neće ići u Nagorno-Karabah.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da će centar djelovati na daljinu, koristeći dronove i drugu tehničku opremu da posmatra moguća kršenja primirja.

Rusija, koja je posredovala u postizanju sporazuma o primirju, šalje oko 2.000 mirovnjaka sa petogodišnjim mandatom.

Nagorno-Karabah je u Azerbejdžanu ali je pod kontrolom etničkih jermenskih snaga podržanih od strane Jemrenije od kada je tamo završen rat 1994. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније