Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba ]

22. 11. 2020. 21:48 >> 21:51

KUMOKRATIJA

Džonson tužen jer je u zdravstvu imenovao poznanike

Premijer Velike Britanije Boris Džonson i njegov zdravstveni sekretar Matt Hancock su postupili nezakonito kada su imenovali tri ključne osobe u zdravstvu, a s obzirom na to ko je imenovan tvrdnje da vlada provodi "kumokratiju" su još više "podgrijane", pišu britanski mediji.

Podnesen je i zahtjev za sudsku reviziju imenovanja barunice Dido Harding i Kate Bingham na dva od tri ključna mjesta u zdravstvu kada je u pitanju borba protiv koronavirusa.

Imenovanja su izvršena bez oglašavanja i bez javnog konkursa na kojem se inače insistira kada su u pitanju važne uloge u javnom sektoru, a podnosioci zahtjeva navode da su imenovani djelimično postavljeni zbog njihovih torijevskih veza. I jedna i druga zvaničnica su udate za konzervativne zastupnike u Parlamentu, a svetroje se međusobno povezani i imaju veze s premijerovom porodicom ili poznanicima.

Oni još navode da je vlada kriva za neizravnu diskriminaciju onih koji ne pripadaju dobrostojećim, pretežno bijelim porodicama, a preispituju i iskustvo postavljenih.

"Ukoliko slučaj bude uspješan to bi značilo da je britanska vlada dobila ozbiljan prvi udarac kada je u pitanju kredibilitet i način na koji su rješavali problem pandemije. Ovo je podržalo tvrdnje da ministri vode 'kumokratiju'", prenio je Guardian.

Podnosioci zahtjeva ne pokušavaju ukloniti postavljene sa svojih funkcija nego od suda traže da njihovo imenovanje proglase nezakonitim kako bi u budućnosti stali u kraj sličnim pojavama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније