Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

22. 11. 2020. 22:35 >> 22:34

NA TAJVANU

Hiljade demonstranata protiv uvoza svinjskog mesa iz SAD

Hiljade ljudi protestovale su danas u Tajpeju tražeći poništavanje odluke o dozvoli uvoza svinjskog mesa iz SAD na Tajvan, zbog sumnji u bezbjednost te hrane.

Vlada predsjednika Caj Ing-Vena u avgustu je odlučila da ukine dugogodišnju zabranu uvoza svinjskog i goveđeg mesa iz SAD, što se smatra jednim od prvih koraka ka mogućim pregovorima o trgovinskom sporazumu Tajvana i SAD, navodi Asošiejted pres.

Odluka vlasti, koja treba da stupi na snagu u januaru, naišla je na žestoko protivljenje i opozicione stranke Kuomintang i građana.

Novom politikom dozvoljava se uvoz svinjskog mesa sa prihvatljivim ostacima raktopamina, hormona rasta koji se dodaje u stočnu hranu radi formiranja mišića, najčešće svinja. Rektopamin je zabranila Evropska unija, ali je dozvoljen u SAD.

Jedan od demonstranata, 54-godišnji inženjer Kelvin Čen rekao je da "misli da mnogi koji ovih dana posluju nisu etični".

"Ako miješaju američku sa tajvanskom svinjetinom i onda to prodaju nama običnim kupcima, mi kao pojedinci nemamo načina da znamo koji je izvor mesa", kazao je Čen.

Radnica u fabrici, 37-godišnja Džeki Cui, navela je da se nada da vlada "može da vidi da se građani protive odluci".

"Imam dijete i kada jedemo hranu sa rektopaminom, to nije dobro za naš organizam", rekla je Cui.

Tajvan je demokratsko, samoupravno ostrvo za koje Peking tvrdi da je sastavni dio Kine, iako nikada nije bilo pod kontrolom kineske komunističke vlade.

Iako Tajvan nema diplomatske veze sa SAD, Vašington mu pruža vojnu i drugu podršku kojoj se Kina protivi i smatra je miješanjem u svoja unutrašnja pitanja. Odnos prema Tajvanu jedan je od najvećih sporova Pekinga i Vašingtona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније