Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

22. 11. 2020. 23:20 >> 23:17
1

ERDOGAN

Turska vidi sebe kao dio Evrope, EU da ispuni obećanja

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Turska vidi sebe kao dio Evrope, ali da EU treba da ispuni obećanja u vezi s kandidaturom te zemlje za članstvo i sa izbjeglicama.

"Mi sebe uvijek posmatramo kao dio Evrope. Mi biramo Evropu sve dok nas ona ne prisili da gledamo drugde. Ispunite obećanja data Turskoj, od članstva u Uniji do pitanja izbjeglica", rekao je Erdogan.

U onlajn obraćanju članovima njegove Partije pravde i razvoja, Erdogan je pozvao Brisel i da "uspostave bližu i efikasniju saradnju", navodi Asošiejted pres.

Članice EU su prethodnih nedjelja postavile pitanje uvođenja sankcija Ankari zbog njenog upornog traganja za nalazištima gasa i nafte u istočnom Mediteranu, čemu se oštro protive Grčka i Kipar, članice Unije. O tome će biti riječi i na predstojećem samitu EU u Briselu, zakazanom za 10. i 11. decembar.

Grčka i Kipar optužuju Tursku da traži nalazišta nafte i gasa u njihovim vodama, dok Ankara navodi da u toj oblasti ima jednaka prava na resurse kao oni.

Turska je 1987. godine podnijela kandidaturu za članstvo u EU, a 2016. je postigla sporazum sa Briselom čiji je cilj da zaustavi priliv migranata u Evropu.

Kandidatura Turske za članstvo praktično je suspendovana zbog njenog nazadovanja u oblasti demokratskih standarda, dok obje strane optužuju jedna drugu za neadekvatnu primenu sporazuma o izbjeglicama.

Prema tom sporazumu, EU je ponudila Turskoj do šest milijardi eura pomoći za sirijske izbjeglice na turskoj teritoriji, članstvo u EU i druge podsticaje kako bi Ankara zaustavila migrante koji su krenuli ka Evropi.

Pošto je sporazum stupio na snagu, broj migranata koji iz Turske stižu u Grčku znatno je opao.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније