Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

23. 11. 2020. 20:38   >>  20:38

U DŽEDI

Huti napali najveće saudijsko naftno postrojenje

Jemenski pobunjenici Huti saopštili su danas da su novom krstarećom raketom pogodili saudijsko naftno postrojenje u lučkom gradu Džeda, samo nekoliko sati nakon što je završen virtuelni samit lidera G20, kojim je predsjedavala Saudijska Arabija.

Kraljevina nije potvrdila da je izvršen bilo kakav napad, ali se na video snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama vidi požar u pogonu saudijske naftne kompanije u Džedi.

Genral-major Jehija Sarije koji je i portparol vojske pobunjenih Huta napisao je na Tviteru da su pobunjenici ispalili novu krstareću raketu "Kuds-2" na to postrojenje.

Na mreži je objavio satelitsku sliku koja se podudara sa Aramkovom fabrikom sirovina u kojoj se čuvaju naftni proizvodi u rezervoarima.

Taj objekat nalazi se jugoistočno od međunarodnog aerodroma Kralj Abdulazis u Džedi, velikog aerodroma na kome slijeću muslimanski hodočasnici na putu do obližnje Meke.

Video-snimci objavljeni na internetu prikazuju područje sa cisternama na kome se vidi fabrika u plamenu, čuju sirene i policijski automobili pored autoputa u blizini objekta.

Napad za koji Huti tvrde da se dogodio dolazi odmah poslije posjete odlazećeg američkog državnog sekretara Majka Pompea Sudijskoj Arabiji gdje je razgovarao sa prijestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija bori se protiv Huta koji imaju podršku Irana, od marta 2015. godine, nekoliko mjeseci nakon što su pobunjenici zauzeli glavni grad Jemena, Sanu. Rat je od tada ušao u pat poziciju, Saudijska Arabija se suočila sa kritikom međunarodne zajednice zbog vazdušnih napada u kojima ginu civili.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније