Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta ]

24. 11. 2020. 10:53   >>  10:53

DEJVID DIKINS

Umro prvi afroamerički gradonačelnik Njujorka

Prvi i za sada jedini afroamerički gradonačelnik Njujorka Dejvid Dinkins umro je u 94. godini, javljaju danas američki mediji.

Ovaj demokrata je bio gradonačelnik Njujorka od 1990. do 1993. godine, a njegov mandat je obilježen rasnim i antisemitskim nemirima, posebno 1991. godine u Bruklinu i smrću jevrejskog studenta.

Na čelo Njujorka je došao u vrijeme kada je grad bio zahvaćen rasizmom, siromaštvom i nasiljem, pa je bio na meti žestokih kritika zbog nesposobnosti da obavlja svoje dužnosti.

Dejvid Dinkins je rodjen 1927. godine u Trentonu, a umro je u svom domu manje od dva mjeseca nakon smrti supruge Džojs, piše Njujork tajms.

U vrijeme kada je Dinkins postao gradonačelnik, oko milion Njujorčana dobijalo je socijalnu pomoć, a svake godine u gradu je bilo po 1.000 ubistava. Krek je stigao u grad i napravio pustoš.

Dejvid Dinkins je bio na čelu jedne od najotvorenijih gradskih vlasti u istoriji Njujorka, u kojoj je radio veliki broj žena, prvi Portorikanac je bio na čelu gradske vatrogasne službe, a glavni čovjek za mentalno zdravlje grada bio je psihijatar, otvoreni afroamerički homoseksualac.

Poznat po rafiniranom ukusu za odjeću i veoma učtiv, Dinkins se smatrao "previše finim" da bi vodio grad kakav je Njujork.

"Prijatelji, ono što smo uradili je istorijski. Niko nam to ne može oduzeti", izjavio je Dinkins nakon poraza od Rudija Djulijanija poslije samo jednog mandata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније