Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

24. 11. 2020. 21:34 >> 21:33

BAJDEN

Nova administracija će reflektovati raznolikost američkog naroda

Novoizabrani predsjednik SAD Džozef Bajden počeo je da imenuje članove svog kabineta i druge visoke zvaničnike i obećao da će nova administracija reflektovati raznolikost američkog naroda, piše Glas Amerike.

 

Njegove nominacije moraće da prođu i progresivno krilo Demokratske stranke, kao i Senat koji i dalje kontrolišu republikanci.

Ambasadorka u Ujedinjenim nacijama biće Linda Tomas Grinfild. Tomas Grinfild je već 35 godina u spoljnopolitičkoj službi i radila je na četiri kontinenta. Bila je najviši diplomata za Afriku za vrijeme ebole, tokom Obamine administracije od 2013. do 2017. godine.

Direktorka bezbjednosnih službi biće Evril Hejns, bivša zamjenica direktora CIA-e i bivša zamjenica savjetnika za nacionalnu bezbjednost u Obaminoj administraciji. Prva je žena nominovana da vodi američke obavještajne službe. Ona je advokat i ranije je radila sa Bajdenom dok je bio član senatskog Odbora za spoljne poslove.

Za savjetnika za nacionalnu bezbjednost predložen je Džejk Saliven, Bajdenov savjetnik za nacionalnu bezbjednost tokom Obamine administracije, a ranije je bio zamjenik šefa kabineta Hilari Klinton. Saliven ima 43 godine i jedan je od najmlađih ljudi postavljenih na poziciju savjetnika za nacionlanu bezbjednost, prema podacima Bajdenovog tranziconog tima.

Za sekretaraza unutrašnju bezbjednost imenovan je Alehandro Majorkas. Majorkas je bivši zamjenik sekretara za nacionalnu bezbjednost i biće prvi predstavnik latino populacije imenovan na mjesto sekretara za unutrašnju bezbjednost. Rođen je u Havani, a u SAD je došao kao dijete političkih izbjeglica.

Bivši američki državni sekretar Džon Keri biće zadužen za borbu protiv klimatskih promjena u Bajdenovom spoljnopolitičkom timu. Keri, dugogodišnji senator iz savezne države Masačusets, bio je šef američke diplomatije od 2013. do 2017. godine u vrijeme predsjednika Baraka Obame, kada je Bajden bio potpredsjednik SAD. Bio je i predsjednički kandidat demokrata na izborima 2004. godine koje je izgubio od republikanca Džordža Buša mlađeg.

Za državnog sekretara Bajden planira da imenuje bliskog saradnika Entonija Blinkena. Blinken je bio zamjenik državnog sekretara tokom Obamine administracije i ima bliske veze sa Bajdenom. Diplomirao je na pravnom fakultetu na Harvardu i Kolumbiji i bio je član spoljnopolitičkih tijela tokom demokratskih administracija, uključujući i Savjet za nacionalnu bezbjednost Klintonove administracije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније