Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Mina Business ]

26. 11. 2020. 09:55 >> 10:11

SUNAK PRIZNAO

Britanska privreda u vanrednoj situaciji

Velika Britanija prolazi kroz period vanredne ekonomske situacije, saopštio je britanski ministar finansija, Rishi Sunak.

On smatra da će britanska privreda imati do sada nezabilježeni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 11,3 odsto u ovoj godini zbog pandemije koronavirusa, prenosi B92.

Rast bi naredne godine trebalo da iznosi 5,5 odsto, a 2022. godine 6,6 odsto. Međutim, biće potrebno da se sačeka kraj 2022. godine da se ekonomija vrati na nivo prije zdravstvene krize.

"Vanredna zdravstvena situacija je i dalje prisutna, a vanredna ekonomska tek počinje. Dakle, naš prioritet je zaštita života i životnog standarda", rekao je Sunak i upozorio da će šteta po privredu potrajati.

Prema procjenama, stopa nezaposlenosti će dostići vrhunac u drugom kvartalu naredne godine i biće 7,5 odsto. Britanska Vlada je obezbijedila 280 milijardi GBP za pomoć privredi, a javne službe će naredne godine dobiti 55 milijardi GBP.

Sunak nije odbacio mogućnost zamrzavanja plata državnih službenika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније