Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

26. 11. 2020. 22:52   >>  22:52 1

"VRATITE GA KUĆI"

Partnerka Asanža moli Trampa da ga pomiluje

Partnerka osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža apelovala je u Tviter poruci poslatoj danas, na Dan zahvalnosti, američkom predsjedniku Donaldu Trampu da ga pomiluje.

Stela Moris je uz poruku na Tviteru objavila sliku njihovo dvoje male djece i napisala. "Ovo su Džulijanovi sinovi Maks i Gebrijel. Potreban im je otac. Našoj porodici je potrebno da ponovo bude cijela. Molim vas vratite ga kući prije Božića".

Četrdesetdevetogodišnji Asanž se nalazi u visoko obezbijeđenom britanskom zatvoru dok čeka odluku sudije o tome da li može da bude izručen Americi da tamo odgovara na optužbe za špijunažu.

Moris je rekla da je on više od nedjelju dana izolovan u svojoj ćeliji zbog izbijanja žarišta korona virusa u njegovom zatvorskom bloku.

Asanž je četiri nedjelje prisustvovao ročištu o izručenju u Centralnom krivičnom sudu u Londonu u septembru i oktobru. Sudija u tom slučaju rekla je da će objaviti odluku 4. januara.

Američki tužioci optužili su Asanža po 17 tačaka za špijunažu i jednoj tački za zloupotrebu kompjutera oko objave tajnih američkih vojnih dokumenata preko Vikiliksa prije deset godina. Za te optužbe može se dobiti ukupno 175 godina zatvora.

Asanžova odbrana navodi da je on novinar i da ima prava na zaštitu po Prvom amandmanu američkog Ustava za objavljivanje procurelih dokumenata koji su otkrili djelovanje američke vojske u Iraku i Avganistanu. Oni takođe navode da bi uslovi sa kojima bi se suočio u američkom zatvoru predstavljali kršenje njegovih ljudskih prava.

Asanž je pobjegao dok je bio uslovno pušten 2012. godine i zatražio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje je na kraju proveo sedam godina prije nego što je odatle izbačen i odmah potom uhapšen u Londonu. Nalazi se u londonskom zatvoru od aprila 2019.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније