Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 11. 2020. 15:32 >> 15:32

UZ BEZBJEDNOSNE MJERE

U Indijskom Kašmiru lokalni izbori

Prvi izbori u indijskom dijelu Kašmira od kada mu je ukinuta autonomija prošle godine počeli su danas uz opsežne bezbjednosne mjere.

Strahujući od napada separatističkih boraca u toj oblasti na koju polažu pravo i Indija i Pakistan, vlasti su rasporedile desetine policajaca i pripadnika paravojnih snaga naoružanih automatskim puškama ispred svakog glasačkog mjesta, dok vojska patrolira ulicama.

Mješavina straha od napada, epidemije korona virusa, i snijega koji pokriva veliki dio te himalajske oblasti uticala je da se danas pojavilo malo glasača, konstatovali su posmatrači.

Ovo je prva faza glasanja koje se održava do 19. decembra, a brojanje listića treba da počne tri dana kasnije.

Zbog pandemije Kovida-19 glasačka mjesta opremljena su termometrima, svakom glasaču daje se maska i gel za dezinfekciju.

Indijski Kašmir je pod visokim bezbjednosnim nadzorom od kada je vladajuća partija u Indiji, nacionalistička Baratija Džanata partija (BJP) ukinula poluautonomni status te oblasti i stavila je direktno pod upravu vlade u avgustu 2019.

To nije spriječilo napade separatista. Dva vojnika ubijena su u zasjedi u četvrtak u Srinagaru, glavnom gradu te oblasti. Sredinom novembra u graničnim sukobima između indijskih i pakistanskih snaga 13 ljudi je poginulo.

Lokalni savjeti koji se biraju nemaju više ovlašćenja, ali više političkih stranaka je iskoristilo ove izbore da se ujedini i da vodi kampanju za vraćanje političke autonomije regionu.

Kašmir je podijeljen između Indije i Pakistana od kada su se odvojili u trenutku sticanja nezavisnosti 1947. godine i svaka zemlja polaže pravo na njegovu cjelokupnu teritoriju.

U indijskom dijelu grupe boraca za nezavisnost, za koje Indija optužuje Pakistsan da ih podržava, bore se protiv indijskih snaga od 1989, i u tim borbama poginule su desetine hiljada ljudi, uglavnom civila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније