Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

29. 11. 2020. 15:32 >> 15:32

SPREČAVAJU NESTAŠICU

Kanada zabranila izvoz pojedinih ljekova

Kanada je zabranila izvoz pojedinih ljekova koji se izdaju na recept kako bi spriječila nestašicu u zemlji, kao odgovor na mjeru Sjedinjenih Američkih Država koja sjutra stupa na snagu kojom je omogućen uvoz medikamenata iz inostranstva zbog niže cijene.

Kako prenosi BI-Bi-Si, iako su ljekovi koji se izdaju na recept u Kanadi skuplji nego u mnogim zemljama, znatno su jeftiniji u odnosu na cijene u SAD.

Brojni kanadski dobavljači ljekova upozorili su da će plan američkog predsjednika Donalda Trampa o uvozu izazvati nestašicu u Kanadi.

Pandemija je već povećala potražnju za nekim ljekovima, navodi agencija AFP.

U saopštenju kanadskog ministarstva zdravlja se navodi da država 68 odsto ljekova nabavlja iz inostranstva i zato je važno da se izbjegne bilo kakav poremećaj u snabdijevanju.

Tramp je u julu potpisao naredbu kojom se dozvoljava legalan uvoz jeftinijih ljekova iz Kanade.

Mjesec dana kasnije, kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da je srećan ako može da pomogne drugim državama svojim zalihama, ali da je njegov prioritet je zaštita potreba Kanađana.

Proizvodjači ljekova suočili su se sa žestokim kritikama američkih političara - uključujući Trampa, kao i osiguravajućih društava i grupa pacijenata zbog visokih cijena novih ljekova i poskupljenja nekih starijih generičkih ljekova.

Novoizabrani predsjednik Džozef Bajden ranije je govorio o mogućem uvozu ljekova zbog smanjenja troškova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније