Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

03. 12. 2020. 09:28 >> 09:34

DŽIMI LAJ

Hongkonškom medijskom magnatu određen pritvor

Hongkonški medijski magnagt Džimi Laj, istaknuta ličnost u prodemokratskoj borbi, danas je stavljen u pritvor u okviru istrage o pronevjeri u vrijeme kada se množe sudska gonjenja disidenata i kritičara Pekinga u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Laj (73) je vlasnik kompanije Nekst Didžital koja izdaje tabloid Epl Dejli poznat po svom angažovanju za prodemokratsku stranu i oštrim kritikama hongkonške vlade verne Pekingu.

Džimi Laj i dvojica direktora njegove firme Rojston Čau i Vong Vaj-keung, izašli su danas pred sud da odgovaraju po optužbama za pronevkeru.

Prema sudskim dokumentima slučaj se odnosi na to da se skedište lista ne koristi za ono što je predviđeno ugovorom o iznajmljivanju zgrade.

Stotine policajaca je u avgustu izvelo spektakularni pretres zgrade, posebno redakcije lista Epl Dejli.

Više direktora te medijske grupe među kojima i Laj uhapšeni su tada pod sumnjom dosluha sa stranim silama u okviru novog zakona o nacionalnoj bezbjednosti koji je Peking uveo krajem juna u tu svoju poluautonomnu oblast.

Za sada niko od njih nije zvanično optužen na osnovu tog drastičnog zakona, ali istraga i još traje.

Sud koji je danas razmatrao optužbe za pronevjeru odbio je uslovno da pusti Laja na slobodu, ali je odobrio uslovno puštanje za drugu dvojicu zvaničnika Vonga i Čoa i odredio sljedeće ročište za april.

To znači da će Laj provesti naredne mjesece iza rešetaka.

Hongkong je 2019. imao najveću političku krizu od kada je vraćen Pekingu 1997. godine i već mjesecima Peking snažno nastoji da vrati svoj uticaj u toj oblasti. Dio tih napora je i zakon uveden u junu.

Desetine prodemokratskih aktivista je optuženo ili uhapšeno. Juče je troje istaknutih ličnosti prodemokratskog pokreta, među kojima Džošua vong osuđeno na zatvor zbog umiješanosti u demonstracije 2019. godine.

Laj se takođe goni zbog uloge u tim protestima u okviru odvojenog postupka od ovog razmatranog danas.

Više zapadnih zemalja osudilo je ljetos hapšenje Laja, navodeći da je to narušavanje slobode govora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније