Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

04. 12. 2020. 22:33   >>  22:34

NAKON NEDJELJU DANA

Pregovori Britanije i EU na pauzi, dogovor i dalje izmiče

Nedjelju dana intenzivnih pregovora Velike Britanije i EU završeno je danas blokadom, a pažnja je sad usmjerena na političke vodje koji će odlučiti da li znatne razlike mogu da se premoste.

Glavni EU pregovarač Mišel Barnije i njegov britanski kolega Dejvid Frost dogovorili su se da "pauziraju" trgovinske pregovore da bi upoznali svoje političke vodje sa njihovim dosadašnjim tokom.

Barnije je u Tviter poruci napisao da će britanski premijer Boris Džonson i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razgovarati o situaciji sjutra popodne.

"Uslovi za sporazum nijesu ispunjeni zbog znatnih razlika oko ravnopravnih uslova, vladavini i ribarenju", napisao je Barnije.

Ranije je britanski ministar poslovanja rekao da su pregovori u "teškoj" tački dok su drugi britanski zvaničnici ugasili nade o skorom prodoru, a Francuska je rekla da će uložiti veto na bilo koji sporazum koji joj se ne sviđa.

Barnije, Frost i njihovi timovi proveli su nedjelju dana u pregovorima u konferencijskom centru u Londonu.

Londonu i Briselu ostaje vrlo malo vremena da se dogovore o tekstu sporazuma koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara, kada Velika Britanija prestane da primjenjuje evropske propise.

Velika Britanija je zvanično napustila EU 31. januara ove godine, a do kraja godine važi prelazni period u kojem se još primjenjuju evropski propisi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније