Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Klix.ba ]

08. 12. 2020. 23:30 >> 23:27

ZAKON U AUSTRALIJI

Fejsbuk i Gugl plaćaće medijima objavljivanje vijesti

Australija preduzima posljednje korake kako bi obavezala tehnološke divove Fejsbuk i Gugl da medijima plaćaju vijesti koje oni objavljuju. Ovo je prva zemlja na svijetu koja se odlučila na ovako nešto.

Odluka je ocijenjena kao zaštita nezavisnog novinarstva, ali su joj se pomenute kompanije usprotivile.

Zakon, kojim bi se regulisalo ovo pitanje, će ove sedmice biti tema parlamentarne rasprave. Parlamentarac Džoš Frajdenberg je izjavio da će kompanije morati pregovarati s lokalnim medijima o cijeni njihovog sadržaja koji žele da objave. Ako ne budu mogli da postignu dogovor, kako je rekao, vlast će odlučivati umjesto njih.

"Ovo je velika reforma. Ovo se dešava prvi put na svijetu i cijeli svijet gleda šta se događa ovdje u Australiji. Zakonodavstvo će omogućiti da se pravila iz stvarnog svijeta primijene i u onom digitalnom. To će biti i podrška našim medijima", poručio je Frajdenberg.

Smatra se da plan australijske vlasti predstavlja do sada najveći utiecaj na poslovanje Fejsbuka i Gugla. Već tri godine traje nastojanje da se ostvari navedeni cilj. Ove korporacije su upozorile da bi mogle da zaustave pružanje usluga u Australiji.

Predstavnik Gugla danas nije želio da komentariše komentariše ovo pitanje. Tvrdi da još nije vidio šta predloženi zakon u konačnici nalaže. Komentar je izostao i iz Fejsbuka.

Mišljenje je da su ove dvije korporacije primorale veliki broj medija da izdvajaju znantna sredstva za oglašavanje na njihovim platformama. Time su im izvukle velike iznose novca, a što je za posljedicu imalo i gubitak velikog broja radnih mjesta.

Osim Australije, slično namjerava učiniti i Francuska, prenosi agencija Reuters.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније