Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

09. 12. 2020. 23:42   >>  23:49 2

117 HILJADA CIVILA

Od početka rata u Siriji 387.000 poginulih

U ratu u Siriji poginulo je 387.000 ljudi, saopštila je danas opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Prema tom izvještaju, skoro 117.000 civila, od kojih više od 22.000 djece stradalo je od početka rata u martu 2011. godine.

Poginulo je više od 130.500 prorežimskih boraca, od kojih više od polovine čine sirijski vojnici. Od stranih boraca saveznika sirijskih vlasti, poginula su 1.703 borca libanskog pokreta Hezbolah, navela je opservatorija i dodala da se libanski pokret uključio u sirijski sukob 2013. godine.

U sukobu je stradalo i više od 57.000 pobunjenika, uključujući islamiste. Poginulo je više od 67.500 džihadista, uglavnom pripadnika Islamske države i grupe Hajat Tahrir al Šam, bivšeg sirijskog ogranka Al Kaide.

Stradalo je više od 12.500 boraca Sirijskih demokratskih snaga (SDF) u kojima ima najviše Kurda. Oni su poginuli u sukobima sa Islamskom državom ili turskim snagama koje su takođe prisutne u Sirije.

Prema podacima UN, 6,7 miliona ljudi je raseljeno unutar Sirije, a 5,5 miliona je izbjeglo u druge zemlje.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније