Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ b92 ]

12. 12. 2020. 23:31 >> 23:29
3

LAVROV

"EU ne može biti samostalna sa SAD u Evropi"

Evropska unija teško može samostalno da djeluje u novom policentričnom svjetskom sistemu, ako se zalaže za povratak SAD u Evropu.

Tako je ocijenio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za iransku državnu televizijsku i radio stanicu.

"Evropljani, na žalost, sve više daju signale da ne mogu da djeluju samostalno u novom svjetskom poretku i sve više govore da žele da se obnovi evroatlantska solidarnost i da se SAD vrate u Evropu“, istakao je ruski diplomata, prenosi TAS S.

On je istakao da ako bude tako, Evropa neće biti jedan od polova novog policentričnog sistema međunarodnih odnosa.

Zadržavajući svoj uticaj na Evropu, Sjedinjene Države će pokušati da maksimalno smanje broj drugih aktera koji žele da budu stub u novom svjetskom sistemu, primijetio je Lavrov.

Prema njegovim riječima, u ovoj situaciji, Kina je izabrana za glavnog protivnika i prijetnju Zapadu, s obzirom na njen moćan razvoj.

"Sa ljudskog gledišta, veoma je čudno proglašavati Kinu prijetnjom čitavom zapadnom svijetu zbog činjenice da razvija svoju ekonomiju, podiže dobrobit svojih građana i efikasnije obezjbeđuje svoju sigurnost. To je mentalitet (Zapada) naslijeđen iz prošle epohe sa kojom se mora rastati“, naglasio je ruski ministar.

On je istkao i da je proces formiranja multipolarnog svijeta nepovratan.

"Istorija se ne može zaustaviti. Ali mi vidimo pokušaje da se ovaj proces stavi na čekanje", rekao je Lavrov.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније