Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ klix.ba ]

21. 12. 2020. 08:52 >> 08:54

U EVROPI

Boing 737 Max siguran, ponovo leti od januara

Evropska regulatorna agencija za sigurnost avijacije EASA je potvrdila da je Boingov avion 737 Max sada potpuno siguran za letove.

EASA je saopštila da je "prevrnula svaki kamen" prilikom analize aviona, uključujući promjene dizajna koje je nakon dvije fatalne nesreće načinio proizvođač. Podsjetimo, ovaj model aviona je prizemljen u martu 2019. godine nakon što je u dvije katastrofalne avionske nesreće poginulo ukupno 346 osoba.

Avion je već dobio dozvolu za nastavak letova u SAD-u i Brazilu, a EASA očekuje izdavanje dozvole za letove u Evropi sredinom januara, javlja BBC.

Prva nesreća se dogodila u oktobru 2018. godine kada je avion kompanije Lion Air pao u more kod Indonezije, a drugu je doživio avion Ethiopian Airlinesa četiri mjeseca kasnije nakon što se srušio nedugo poslije polijetanja.

Obje nesreće su rezultat problematičnog softvera za kontrolu leta koji se aktivirao u pogrešno vrijeme, zbog čega je avion nosom ponirao i nezaustavljivo padao.

Kako bi se letovi nastavili, postojeći avioni moraju dobiti novi kompjuterski softver te nove instalacije i instrumente u kokpitu.

Takođe, piloti će morati obaviti obaveznu obuku, a svaki avion će se testirati kako bi se osiguralo da su modifikacije urađene na pravi način.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније