Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

22. 12. 2020. 11:46   >>  11:46 1

REAKCIJA KA EU

Rusija uvela sankcije evropskim zvaničnicima

Rusija je danas objavila uvođenje sankcija evropskim zvaničnicima kao odgovor na mjere koje je Evropska unija usvojila u oktobru, zbog slučaja trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Osuđujući uvođenje sankcija EU visokim ruskim zvaničnicima, rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je "proširilo listu predstavnika zemalja članica EU kojima je zabranjen ulazak na teritoriju Rusije".

Rusko ministarstvo spoljnih poslova smatra "neprihvatljivim" evropske sankcije ruskim zvaničnicima, "pod izgovorom da su navodno učestvovali u incidentu u koji je uključen građanin Navaljni".

Te kontramjere saopštene su predstavnicima ambasada Francuske, Njemačke i Švedske koji su jutros pozvani u rusko ministarstvo.

Riječ je o tri zemlje koje su saopštile da su identifikovale neurotoksičnu supstancu novičok u organizmu Navaljnog, što je dovelo do uvođenja sankcija ruskim zvaničnicima.

Navaljni je juče objavio svoj telefonski razgovor za koji tvrdi da je obavio sa operativcem državne bezbjednosti, umiješanim u njegovo trovanje.

Muškarac koji se čuje na snimku ukazuje da je bio umiješan u čišćenje odjeće Navaljnog "kako ne bi bilo ikakvih tragova" nakon što je najveći kritičar ruskog predsjednika pao u komu tokom leta iznad Sibira.

Na snimku se čuje i kako kaže i da bi "situacija ispala drugačija" da avion u kojem je bio Navaljni nije prinudno sletio pošto mu je pozlilo.

Muškarac, koji je u prošlonedjeljnom medijskom izvještaju identifikovan kao operativac ruske obavještajne služba FSB i član tima koji je godinama pratio Navaljnog, nagovijestio je u telefonskom razgovoru da bi donji veš opozicionara mogao da bude mjesto gdje je ubačena supstanca koja ga je otrovala.

Navaljnom je pozlilo tokom leta 20. avgusta, a dva dana kasnije prebačen je u bolnicu u Berlinu.

Laboratorije u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj, kao i testiranja koja je sprovela Organizacija za zabranu hemijskog oružja, utvrdili su da je Navaljni bio izložen otrovu novičok, razvijenom u nekadašnjem Sovjetskom Savezu.

Ruske vlasti oštro negiraju umiješanost u trovanje Navaljnog.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније