Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

26. 12. 2020. 21:10 >> 21:15

VIŠE OD 1.240 STRANA

Objavljen sporazum o Bregzitu

Evropska unija i Velika Britanija objavili su danas dugački sporazum koji će najvjerovatnije uređivati trgovinsku i druge vidove njihove saradnje od 1. januara 2021, sada na mnogo nižem nivou.

Ambasadori članica EU i poslanici sa obje strane La Manša će se u narednim danima baviti s više od 1.240 strana "Sporazuma o trgovini i saradnji između EU i Velike Britanije". Ambasadori EU bi trebalo da se sastanu u ponedjeljak.

Posljedice sporazuma će takođe pokušati da shvate i kompanije, koje se već dugo pitaju kakvi će biti budući uslovi poslovanja.

Najvažnija stvar je da će Velika Britanija i dalje moći da trguje robom s EU bez carina i kvota kada prelazni aranžman istekne u ponoć 31. decembra. Velika Britanija je napustila Uniju 31. januara ove godine.

Međutim, nekih nameta će svakako biti, pošto će London izgubiti mnoge pogodnosti članstva. Tu spadaju pristup vodama za ribolov i tržišta energenata, kao i veze važne za građane kao što su putovanja i studentske razmjene.

Članice EU bi trebalo da usvoje dogovor tokom sljedeće nedjelje, dok će britanski parlament o njemu glasati u srijedu. Ali čak i ako ga oni odobre, sporazum će 1. januara samo privremeno stupiti na snagu jer mora da dobije potvrdu i Evropskog parlamenta.

Europoslanici su prošlog vikenda naveli da jednostavno nema dovoljno vremena za detaljno proučavanje teksta prije isteka roka, pa će o tome razgovarati i glasati u januaru i februaru, ako sve bude teklo glatko.

I pored sporazuma, ostalo je mnogo nerazjašnjenih pitanja, među kojima je i bezbjednosna saradnja, pošto će London izgubiti pristup informacijama i evropskim policijskim bazama podataka, kao i pristup evropskom tržištu finansijskih usluga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније