Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 12. 2020. 21:18 >> 21:52

CMG

Kina daje energiju za oporavak svjetske ekonomije

Govori kineskog predsjednika Si Đinpinga u mnogim važnim prilikama u zemlji i inostranstvu ove godine pokazuju da se Kina, koja ubrzava izgradnju novog razvojnog obrasca, kreće ka širem i dubljem otvaranju prema spoljnom svijetu i podstiče sve zemlje da se otvore da bi se postigao zajednički razvoj, navela je u komentaru Kineska medijska grupa (CMG).

"Neka kinesko tržište postane svjetsko tržište" je najdirektnija prilika koju otvorena Kina donosi svijetu, istakla je CMG.

Dodaje se da se potencijal kineskog tržišta sa 1,4 milijarde stanovnika neprestano podstiče, stvarajući veću potražnju u zemljama širom svijeta.

"Sve većim otvaranjem Kina prelazi na viši nivo. U procesu izgradnje visokokvalitetnog 'Pojasa i puta' i promovisanja potpisivanja regionalnih sveobuhvatnih sporazuma o ekonomskom partnerstvu, Kina je aktivno učestvovala u formulisanju globalnih ekonomskih i trgovinskih pravila i poboljšala mehanizme globalnog ekonomskog upravljanja, što odražava odgovornost druge najveće svjetske ekonomije", ukazuje CMG.

Kako je navedeno, na nedavnoj ekonomskoj radnoj konferenciji CK KPK-a jasno je zatraženo da uspostavljanje novog razvojnog obrasca treba da bude prvi stabilan korak 2021. godine i naglašeni su napori na stvaranju tržišno orijentisanog, legalizovanog i medjunarodnog poslovnog okruženja. Takodje, razmotreno je pridruživanje Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu.

"To u potpunosti pokazuje da kineska konstrukcija novog razvojnog obrasca ni u kom slučaju nije zatvoreni domaći pojedinačni ciklus, već otvoreni i međusobno jačajući domaći i međunarodni dvostruki ciklus", istakla je CMG.

Od 1. januara 2021. Kina će primenjivati privremenu uvoznu carinsku stopu za 883 proizvoda koja je niža od carinske stope najviše favorizovanih država.

Očekuje se da će u narednih 10 godina kineski kumulativni uvoz proizvoda premašiti 22 triliona američkih dolara.

"Kina koja će uskoro ući u novu fazu razvoja pružiće novu energiju oporavku svetske ekonomije i ulagaće neprekidne napore za izgradnju otvorene svjetske ekonomije", ocenjuje CMG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније