Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92 ]

31. 12. 2020. 15:26   >>  15:27

TRAGA SE ZA 10 OSOBA

Klizište u Norveškoj odnijelo stambenu četvrt

Norveški spasioci uz pomoć dronova i pasa tragaju za desetero ljudi koji se vode kao nestali nakon što je klizište na jugu zemlje odnijelo dio stambene četvrti.

Uništena je stambena četvrt sa više od 12 zgrada.

Deset je osoba povrijeđeno, od kojih je jedna životno ugrožena, nakon što je rano u srijedu klizište zahvatilo stambeni dio Gjerdruma, oko 30 km sjeverno od glavnoga grada Osla, prenosi Indeks.

Na fotografiji snimljenoj iz spasilačkog helikoptera vidi se veliki krater s uništenim zgradama na samom dnu.

Uslovi su i dalje teški, jer je glineno tlo previše nestabilno i hladno je. Temperatura je bila minus 1.

"Ovo je još uvijek spasilačka operacija", rekao je šef policijske operacije na mjestu nesreće Dag Andre Sylju za TV2 dodavši da će ona trajati dok god se bude smatralo da je potrebno.

Tokom noći policija je koristila dronove s opremom za otkrivanje preživelih u ruševinama.
Helikopteri su pokušavali da spuste vojsku i policiju s potražnim psima na strukture za koje se vjeruje da su dovoljno stabilne.

Tokom noći spašen je pas dalmatinac.

Nakon ovog klizišta pojavila su se pitanja zašto je bila dopuštena gradnja na tom području.

TV2 navodi da je geološko istraživanje iz 2005. godine, sprovedeno za opštinske vlasti, pokazalo da je to područje visokog rizika od klizišta, ali su uprkos tome nove stambene zgrade izgrađene tri godine nakon objave izvještaja.

U rijetkoj izjavi za javnost, norveški kralj Harald rekao je da su njegove misli s onima koji su "pogođeni, povrijeđeni ili su izgubili svoje domove i onima koji sada žive u strahu i neizvjesnosti".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније