Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr ]

01. 01. 2021. 10:35   >>  10:35

NAKON ČETIRI I PO GODINE

Bregzit u ponoć postao stvarnost

Četiri i po godine nakon britanskog referenduma o članstvu u Evropskoj uniji, Brexit je konačno postao stvarnost, kada je Britanija napustila jedinstveno tržište u 23 sata po GMT-u, a po srednjevropskom vremenu u ponoć na Novu godinu.

Nikada prije država članica EU-a nije zatražila razvod.

Pregovori su trajali godinama dok konačno, u zadnji trenutak, na Badnjak, nije postignut trgovinski sporazum vrijedan 660 milijardi britanskih funti (900 milijardi dolara).

Potpisan je samo nekoliko dana prije izlaska Britanije iz jednog od najvećih svjetskih trgovinskih blokova, što predstavlja najznačajniji globalni zaokret od pada Britanskog carstva.

Sporazumom je definisano da Britanija zadržava pristup jedinstvenom tržištu EU-a s 450 milijona potrošača bez carina i kvota, no on neće spriječiti gospodarske štete, upozorili su ekonomski stručnjaci.

U petak su dva tijesno isprepletena partnera ušla u novo razdoblje svojih odnosa.

Ukida se sloboda kretanja što se tiče života i rada, iako za kratkotrajna putovanja većinom neće biti potrebna viza.

Roba će se puno više kontrolisati na granicama Britanije i EU-a, a unutar Ujedinjenog Kraljevstva na irskoj morskoj granici između Sjeverne Irske i Velike Britanije.

Što se tiče sektora usluga, koji čini više od 80 % britanske ekonomije, dvije strane obavezale su se "da uspostave povoljnu klimu za razvoj trgovine i ulaganja između njih".

Što se tiče ribolova, britanski premijer Boris Džonson pristao je na razdoblje od pet i po godina za uvođenje novih pravila o ribolovu brodova Evropske unije u britanskim vodama nakon čega će se održavati godišnje konsultacije o ulovu.

Britanija više neće učestvovati u sigurnosnim organizacijama i bazama podataka poput Europola, Eurojusta i SIS-II. Ipak, i dalje će se razmjenjivati DNK podaci, otisci prstiju i podaci o registraciji vozila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније