Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

04. 01. 2021. 19:29 >> 19:31

U NORVEŠKOJ

Spasioci se još nadaju preživjelima u klizištu

Norveški spasioci se još nadaju da će naći preživjele u klizištu u kome je prije pet dana stradalo sedam ljudi, a troje se vodi kao nestalo, objavili su oni danas.

"Mi smo i dalje u operaciji spasavanja, što znači da ocjenjujemo da još možemo da nađemo preživjele", rekao je zvaničnik operacija spasavanja Rodžer Petersen na konferenciji za novinare.

Klizište se dogodilo rano 30. decembra u mjestu Ask, u opštini Gjerdrum na 25 kilometara sjeveroistično od Osla, povlačeći za sobom desetinu zgrada u kojima je bilo oko 30 stanova, a zbog čega je evakuisano oko 1.000 ljudi.

Na početku operacije spasavanja rano u srijedu spasioci su uspjeli da izvuku nekoliko ljudi.

U nastalim ruševinama pomiješanim sa zemljom i snijegom spasioci su od tada izvukli sedam tijela, a ukupno se deset osoba vode kao nestale. Među izvučenima je i tijelo dvogodišnje djevojčice.

"Hladnoća naravno radi protiv nas", rekao je šef medicinske službe Halvard Stave na današnjoj konferenciji za novinare, ali i dodao: "Dok postoje džepovi vazduha u masi zemlje na mjestima gdje bi nestali mogli da se nađu moguće je preživeti".

U klizištu je povrijeđeno deset ljudi. Neki od evakuisanih su u međuvremenu mogli da se vrate svojim kućama.

Poslije noćne pauze da bi poboljšali uslove za pse spasioce, jutros je nastavljena potraga za preostalim nestalima.

Mjesto nesreće su juče posjetili kralj Harald i kraljica Sonja, a u subotu premijerka Erna Solberg, koja je rekla da je to klizište jedna od najtežih vanrednih situacija koje su se desile u Norveškoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније