Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Agencije ]

07. 01. 2021. 08:34   >>  08:38 6

KAPITOL HIL

Četvoro mrtvih u neredima u Vašingtonu

Četiri osobe su stradale, a 52 su uhapšene, nakon što su pristalice predsjednika Donalda Trampa upale u zgradu Kapitola. Povrijeđeno je i 14 policajaca. Tviter, Fejsbuk i Snepčet privremeno blokirali Trampove naloge.


Oni su pokušali da spriječe Kongres da potvrdi pobjedu Džoa Bajdena na predsjedničkim izborima, izjavio je šef policije u Vašingtonu.

Šef gradske policije na konferenciji za novinare Robert Džej Konti rekao je da je 47 od 52 sprovedenih hapšenja povezano sa kršenjem policijskog časa, koji je uveden od 18 časova. Kako je naveo, 26 osoba je uhapšeno na tlu Kapitol hila, gdje se nalazi Kongres SAD, prenosi Rojters.

U Vašingtonu je policijski čas koji će trajati do šest ujutru po lokalnom vremenu. Na ulicama se nalazi više od 60.000 policajaca, kao i 1.100 pripadnika Nacionalne garde. U ovom trenutku je sve mirno.

Većina analitičara i stručne javnosti direktno krivi za dešavanja u Vašingtonu Donalda Trampa, odnosno njegov govor pristalicama ispred Bijele kuće u kome je ponovio da su izbori pokradeni i pozvao ih da krenu ka Kapitolu.

Zamjeraju mu da je dva sata odbijao da uputi Nacionalnu gardu ispred Kongresa. On to praktično nije uradio, već je potredsjednik Mjak Pens nakon evakuacije pozvao sekretara za odbranu i zamolio da se Nacionalna garda uputi.

Mnogi analitičari, prije svega liberalni, pozivaju rukovodstvo republikanaca da se pozove 25. amandman koji podrazumijeva da članovi kabineta proglase Trampa nesposobnim za vršenje dužnosti i da kao privremeni predsjednik bude proglašen Majk Pens.

Do inauguracije Džozefa Bajdena ostalo je 13 dana.

Šef policijske uprave Metropoliten Robert Konti naveo je da su četiri osobe poginule, a da su 52 uhapšene.

Prema njegovim riječima, nekoliko osoba je uhapšeno zbog optužbi za nošenje oružja. Naveo je da su pronađene i dvije eksplozivne naprave kod sjedišta republikanskog i demokratskog nacionalnog odbora, kao i hladnjak vozila na Kapitolu u kome su se nalazili molotovljevi kokteli.

Konti je istakao da je povređeno 14 policajaca.

Osuda nasilja na Kapitol hilu

Na dešavanja u Vašingtonu reagovali su brojni svjetski zvaničnici na društvenim mrežama, koji su iznenađeni, zabrinuti i šokirani aktuelnim zbivanjima i dali podršku izabranom predsjedniku Džozefu Bajdenu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je šokiran scenama u Vašingtonu i da se ishod izbora mora poštovati.

Predsjednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli rekao je da ga zabrinjavaju scene koje vidi. Španski premijer Pedro Sančes rekao je da vjeruje da će izabrani predsjednik Džozef Bajden prevazići ovo vrijeme tenzija i ujediniti američki narod.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson kaže da su sramni prizori na Kapitol hilu. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je da je šokiran scenama koje se događaju u Vašingtonu. I OEBS je osudio nasilje.

Bivši predsjednik SAD, republikanac Džordž Buš, ocijenio je da su dešavanja u Kongresu poput dešavanja u nekoj "banana republici".

Šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg osudio je događaje u Vašingtonu ocijenivši da se radi o neprihvatljivom napadu na demokratiju.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније