Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta ]

08. 01. 2021. 06:38   >>  06:38

PRISTALI NA PORAVNANJE

Boing će morati da plati 2,5 milijardi odštete

Američka kompanija Boing platiće 2,5 milijardi dolara odštete po optužbi za prevaru regulatorne agencije u vezi s razvojem modela aviona "737 Max" koji se dva puta srušio.

 
Ministarstvo pravde SAD objavilo je da je Boing pristao na poravnanje prema kojem mora da isplati novac članovima porodica žrtava nesreća, korisnicima usluga avionskih kompanija, samim avio kompanijama, kao i da plati kaznu.

Avio kompanije su počele da koriste avion "737 Max" 2017. godine.

Prva nesreća dogodila se 29. oktobra 2018. godine kada se avion indonežanske kompanije Lajon er srušio u Javansko more.

Drugi avion "737 Max", Etiopijan erlajnsa, pao je 10. marta 2019. godine.

U dvije nesreće je poginulo svih 346 putnika i članova posada.

Boing je poslije toga redizajnirao automatski sistem kontrole letjenja, odgovoran za pad oba aviona usljed netačnog očitavanja sa jednog senzora.

Kompanija je promijenila automatski sistem kontrole letjenja tako da uvjek koristi dva senzora, i uz druge promjene učinila ga manje moćnim.

Američka regulatorna agencija odobrila je te promjene u novembru, poslije čega je nekoliko kompanija, uključujući Ameriken erlajns, nastavilo da koristi taj model aviona.
 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније