Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: B92 ]

08. 01. 2021. 08:02 >> 08:03
2

SAD

Tramp priznao poraz, nova administracija 20. januara

Predsjednik SAD Donald Tramp, čini se, konačno je prihvatio poraz na novembarskim izborima. Takođe, osudio je nasilje demonstranata i upad u Kapitol.

Naime, u videu objavljenom sinoć Tramp je prvi put izjavio da neće biti predsjednik u drugom mandatu i da je proces tranzicije vlasti u toku.

"Nova administracija će biti imenovana 20. januara", rekao je on i dodao da je njegov fokus sada "mirna tranzicija vlasti".

Ipak, Tramp je uspio da izbjegne da direktno prizna poraz kao i da pomene ime budućeg predsjednika Amerike Džoa Bajdena.

Istovremeno je osudio i jučerašnje nemire oko i u zgradi Kongresa kada su njegove pristalice izazvale haos koji je ostavio mnogo povrijeđenih, najmanje četvoro mrtvih i podigao tenzije u čitavoj Americi do granice pucanja.

"Kao i svi Amerikanci bijesan sam zbog nasilja, bezakonja i haosa", rekao je on i dodao da "Amerika jeste i uvek mora biti nacija reda i zakona".

"Demonstrantima koji su upali u Kapitol - oskrnavili ste sjedište američke demokratije. Onima koji su učestvovali u nasilju i rušenju - vi ne predstavljate našu zemlju. Onima koji su prekršili zakon - platićete", poručio je.

Tramp je dodao i da je zemlja "prošla kroz napete izbore i da su emocije uzavrele", kao i da je cilj njegove kampanje bio da zaštiti integritet glasanja i da se bori za odbranu američke demokratije.

Uz poruku da smatra da je neophodno promijeniti izborne procedure i podsećajući na pandemiju koja je odnijela ogroman broj žrtava u Americi, imao je i finalnu poruku za svoje glasače.

"Mojim divnim simpatizerima. Znam da ste razočarani, ali želim da znate da naše nevjerovatno putovanje tek počinje", zaključio je.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније