Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

14. 01. 2021. 09:44 >> 09:44
2

DORSI SMATRA

Blokiranje Trampa na Tviteru opasan presedan

Osnivač i šef Tvitera Džek Dorsi smatra da je odluka da se isključi Donald Tramp sa te platforme bila "dobra" ali da ipak predstavlja "poraz" i "uspostavlja presedan" koji njemu izgleda "opasan" po pitanju moći velikih firmi.

"To je neuspjeh sa naše strane da promovišemo zdravu konverzaciju", napisao je Dorsi juče preko Tvitera u nizu poruka u kojima je komentarisao odluku te društvene mreže da na neodređeno vrijeme blokira odlazećeg predsjednika SAD zbog podsticanja na nasilje u američkom Kongresu.

“Ovaj tip mjera nas deli. One ograničavaju mogućnost da se objasni, da se iskupi, sazna", rekao je Dorsi. Dodao je da "i to uspostavlja presedan koji mi izgleda opasan: moć jednog pojedinca ili jedne firme nad dijelom svjetskog javnog razgovora".

Tviter je bio glavno sredstvo komunikacije Trampa koji se svakodnevno njim služio da se direktno obrati svojim 88 miliona pratilaca. On je takođe suspendovan sa Fejsbuka, Snapčeta, Tviča i od uotrka je na nedjelju dana suspendovan sa Jutjuba. Međutim odluka Tvitera je daleko najsimboličnija.

Izbacivanje odlazećeg šefa države sa Tvitera pozdravili su mnogi zakonodavci ali to su takođe kritikovala udruženja i svjetske vođe kao što je njemačka kancelarka Angela Merkel, zabrinuti zbog moći tehnoloških firmi.

Džek Dorsi je istakao da je ravnoteža vlasti poštovana dok ljudi "mogu jednostavno da odu na drugi servis" ako im ne odgovaraju pravila njihovog servisa i način na koji ih on primjenjuje.

Ali taj koncept je "doveden u pitanje prošle nedjelje kada je jedan broj ključnih snabdjevača servisa preko interneta takođe odlučio da ne dozvoli ono što smatraju opasnim", rekao je Drosi.

"Ne vjerujem da je to usaglašeno. Vjerovatnije su firme došle do sopstvenih zaključaka ili su ohrabrene djelovanjem drugih" dodao je on.

Tviter i druge tehnološke firme su već mjesecima pod udarom američkih vlasti. Zakonodavci obe partije zamjeraju im veliku moć, po pitanju ekonomske konkurencije, držanja podataka i javne rasprave.

Kada je Donald Tramp u petak pokušao da odgovori na blokiranje svog ličnog naloga na Tviteru preko zvaničnog naloga POTUS (Predsednik SAD) porukom upućenom "75 miliona patriota" koji su za njega glasali, ta društvena mreža odmah je povukla njegove poruke.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније