Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

19. 01. 2021. 12:35   >>  12:35

UGOSTITELJI NADMUDRILI VLADU

Češki lokali otvoreni kao lokalne političke ćelije

Protestna inicijativa čeških ugostitelja Crkao pas otkrila je kako da nadmudri lokdaun i stroge sanitarne mjere vlade i odlučila je da osnuje političku stranku "Otvorićemo Češku", a svi restorani, kafići, pivnice, pa i radnje koje bi željele da budu otvorene i prime goste biće prijavljeni kao lokalne ćelije gdje članovi održavaju političke sastanke.

"Bilo koji restoran koji se prijavi dobiće registraciju kao ćelija političke stranke. Održavaće se sastanci, a gosti će biti članovi naše političke stranke. Sastanci lokalnih skupština, političkih partija i parlamenta izuzeti su iz zakona o vanrednim situacijama", kazao je danas jedan od pokretača otpora čeških ugostitelja protiv lokdauna Jirži Janeček.

Na konferenciji za novinare u Pragu na kojoj je Crkao pas predstavio novi put da se uprkos restrikcijama otvore restorani i kafići, advokat Radek Suhi, rekao je da će u svakom restoranu ili radnji biti peticija neophodna da se osnuje politički pokret, a na ulazu će biti vidljiva oznaka da je to u stvari sjedište lokalne partijske organizacije.

Janeček je kazao da se inicijativi pridružilo i registrovalo već preko 1.000 restorana i kafića u kojima će i u uslovima lokdauna moći da se sastaju gosti kao članovi i simpatizeri nove stranke.

"To je odgovor na to što ova vlada politički zloupotrebljava svoju moć", rekao je Janaček i dodao da buduća stranka, ipak, neće izaći na jesenje parlamentarne izbore.

Inicijativa Crkao pas dobila je bizarno ime po češkom epidemiološkom sistemu čija skraćenica PES znači na češkom pas, a vlada je psa odabrala i kao simbol za svaki od pet stepeni rizika u epidemiji kovid-19 za koji su vezane manje ili više stroge mjere i zatvaranje.

Inicijativa čeških ugostitelja koji zahtijevaju od vlade da im dopusti da otvore svoje restorane, kafiće, pivnice privukla je pažnju javnosti početkom januara kada je od praznih staklenih krigli piva sa upaljenim svijećama u znak protesta protiv lokdauna napravila lanac svjetla od turističkog srca Praga do sjedišta vlade na drugoj obali Vltave.

Crkao pas najavio je za 23. januar veći protest kada namjerava da pootvara više ugostiteljskih objekata iako je ministar unutrašnjih poslova, šef Kriznog štaba Jan Hamaček danas poručio da partijski sastanci ne spadaju u istu kategoriju i izuzetak kao sastanci lokalnih odbornika ili poslanika i senatora Parlamenta Češke.

"Kršenje mjera protiv kovid-19 u direktnom prenosu", prokomentarisao je Hamaček na Tviteru.

U susjednoj Poljskoj ugostitelji su krenuli u otvorenu pobunu protiv sanitarnih mjera vlasti i to na osnovu pravnih analiza i presedana, nedavne presude suda u mjestu Opole koji je ukinuo kaznu za kršenje mjera, jer kako stoji u presudi, zatvaranje privrednih objekata ne može da se naređuje uredbom vladu, ukoliko nije uvedena krizna situacija ili vanredno stanje, već isključivo zakonom.

Budući da su sanitarne mjere i lokdaun donijeti uredbom vlade premijera Mateuša Moravjeckog, a bez krizne situacije ili vanrednog stanja u suprotnosti su sa Ustavom Poljske tako da je vlada sada makar zaprijetila da oni koji otvore uprkos nacionalnom karantinu i uspiju zahvaljujući sudu da izbjegnu kazne da neće dobiti pomoć od države.

I prije inicijative Gorski veto ugostitelja iz planinskih odmarališta i skijaških centara na jugu Poljske da neće više poštovati mjere, koja se kao lavina početkom godine proširila po cijeloj Poljskoj preduzetnici u ovoj zemlji dovijali su se, kao sada Česi, da smisle kako da otvore svoj restoran ili teretanu, diskoteku, a da država ne može da ih kazni.

I u Češkoj i u Poljskoj vlade su produžile lokdaun zbog pandemije kovid-19 iako se nakon strogih restrikcija uvedenih posle Božića epidemiološka situacija popravlja.

U Češkoj je dnevni priraštaj od 7.590 novozaraženih virusom korona tokom ponedeljka za 1.800 manji nego istog dana prošle nedjelje, a daleko od rekordnih preko 17.000 novozaraženih od početka ove godine.

U češkim bolnicama je trenutno 6.666 kovid-19 pacijenata a broj preminulih porastao je za 200 i dostigao 14.646 od početka pandemije u proljeće.

Vlada je u ponedjeljak donijela odluku da zatraži od parlamenta produženje krizne situacije zbog pandemije za još mjesec dana do 23. februara, a krizna situacija, stepen blaža od vanrednog stanja na snazi je u Češkoj od 5. oktobra.

U Poljskoj je nacionalni karantin sa strogim mjerama vlada produžila do 31. januara iako su statistike povoljnije, jer je u posljednja 24 časa u testovima otkriveno 4.835 novozaraženih, dok je jesenji rekord iznosio oko 27.000 za jedan dan, ali tokom ponedjeljka preminuo je 291 čovjek zaražen virusom korona.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније